Sardinija

Sardinija

PREVOZ

Da bi si na potovanju prihranila kar nekaj časa, sem na Sardinijo prišla z letalom ter nato tam najela vozilo. Če pa s časom niste omejeni in si na otok Sardinija želite priti s svojim vozilom, priporočam, da si karto za trajekt kupite čim prej, saj znajo cene vse bolj narasti, tem bližje ste terminu vašega potovanja.

Z vozilom (svojim ali najetim) boste veliko bolj fleksibilni in si boste lahko res ogledali vse destinacije, ki jih boste izbrali. Vozilo priporočam tudi v primeru, da boste bivali v le enem hotelu, saj ima Sardinija res veliko za ponuditi na vseh delih otoka, lokalni prevoz pa je slabši in predvsem povezuje le nekoliko večja mesta.

ČAS POTOVANJA

Sardinija je lepa celo leto, bi vam pa vseeno priporočala, da se izognete potovanju v juliju in avgustu, saj – po besedah domačinov – jo takrat obišče največ turistov in ni mogoče najti niti enega dela plažice za brisačo. V juniju in septembru je turistov občutno manj, vreme pa je že/še sončno in toplo. Jaz sem se na potovanje odpravila v drugi polovici septembra in vreme je bilo res še čisto poletno in primerno tudi za kopanje, gužve pa ni bilo.

Sardinija, Domus de Maria, Chia

KAJ SI OGLEDATI NA SARDINIJI?

Cagliari: priporočam, da se sprehodite skozi stari del mesta Cagliari. Povzpnite se po stopnicah do gradu z razgledom na celo mesto, ter nato navzdol mimo rimskega amfiteatra ter botaničnega vrta. Za zaključek pa si mogoče privoščite še kakšno pijačo na mestni plaži Poetto.

Porto Giunco: privoščite si malo uživancije na beli peščeni plaži Port Giunco ter ne zamudite najboljšega sladoleda na svetu v sosednjem mestecu Villasimius v slaščičarni Gelateria Chiccheria!

Orgosolo: mestece se nahaja nekoliko bolj v notranjosti otoka in na višji nadmorski višini, znano pa je predvsem po raznih grafitih na stavbar v središču mesteca.

Cala Gonone: iz pristanišča Cale Gonone se lahko podate na res lep izlet do nekaterih plaž v Golfo di Orosei, ki niso dostopne z avtomobilom. V pristanišču je zjutraj veliko ponudnikov, ki vas z manjšimi čolni popeljejo do različnih manjših zalivov, kjer lahko uživate v turkiznem morju in belih peščenih plažah.

Olbia: priporočam sprehod skozi luštno mestno središče, ki še posebej zaživi ponoči s številnimi dobrimi restavracijami.

Costa Smeralda: to je najbolj prestižno mesto na otoku, kjer razkošnim vilam in ogromnim jahtam kar ni konca.

Palau: v pristanišču v mestu lahko zjutraj najdete veliko ponudnikov, ki vas popeljejo skozi otočje in nacionalni park Arcipelago di La Maddalena Nationa Park. Tudi ta dan je namenjen kopanju in sončenju na različnih otokih, ki so zato, ker so del nacionalnega parka, predvsem neposeljeni.

Castel Serdo: staro mestece, ki se vzpenja po hribu navzgor do gradu. Še posebej lepo je ponoči, ko sta grad in mesto obsijana z lučmi. Priporočam pa tudi dnevni izlet do Isola Rossa, ki je znan po rdečih peščenih plažah.

Sintino: resnično lepa bela plaža. Pozor: pred vstopom na plažo si preberi pravila, ki se jih moraš držati na plaži. Pogosto namreč kontrolirajo, ali so ta pravila upoštevana in te lahko celo oglobijo, če, na primer, nimaš trše podlage pod brisačo (ki prepričuje, da bi se v brisačo nabral zaščiten pesek iz plaže).

Alghero: mesto je polno čarobnih in živahnih ulic. Vsekakor priporočam, da v mestu prespite in si zvečer privoščite mogoče tudi na kakšno večerjo ali pa kozarec vina v mestu.

Bosa: pod mestnim gradom teče reka, ob reki pa so posajene barvne hišice (nekdanje usnjarnice), ki naredijo mesto izredno slikovito.

Chia - Domus de Maria: tu najdete res lepe plaže na jugu otoka. Idealna lokacija za še zadnje ure sončka pred odhodom domov.

Sardinija - kaj si ogledati?

NAJ...

Najboljši sladoled: Gelateria Chiccheria – vsekakor najboljši sladoled na svetu!! Čeprav sama ne jem veliko sladoleda, je ta vsekakor prekašal vsa moja pričakovanja. Še posebej priporočam okus pistacije (pistacchio) in lešnika (nocciola). Slaščičarna se nahaja v mestecu Villasimius (Via Vittorio Emanuele II, 2) in Cagliari (Via Dante Alighieri 7).

Najboljša večerja: Trattoria Marco Polo v Alghero (Via Camillo Benso Conte di Cavour 46) – čeprav restavracija izgleda zelo preprosto, me je popolnoma navdušila s tuninim steakom.

Najljubši bar z vini in prigrizki: Con Carlo v Bosi (Via Efisio Cugia, 11) – nudi zelo pestro in dobro ponudbo različnih lokalnih vin ter prigrizkov.

Najljubši hotel: Corte Fiorita – V mestecu Bosa ob reki, kjer se nahajajo tiste znane barvne hiše, so bila nekoč skladišča. Danes so nekatera od njih spremenjena v stanovanja ali v hotelske sobe. En izmed hotelov je tudi Corte Fiorita, ki nudi več čisto prenovljenih sob v eni izmed teh hiš. Recepcijo, jedilnico za zajtrk in večino sob ima Corte Fiorita drugače v svojem glavnem hotelu, ki pa se nahaja na drugi strani reke . Več informacij o hotelu si lahko ogledate tukaj.

Najlepša plaža: Domus de Maria, Chia

Najlepše morje: Golfo di Orosei

Najboljši izlet: izlet na otočje Arcipelago di La Maddalena – v spomin se mi je vtisnil predvsem zaradi kapitana Vincenza, ki je bil cel dan zelo nasmejan in je znal poskrbeti za odlično atmosfero na njegovi barki Nautica Jasmine.

9 zanimivosti o Italiji si lahko preberete tukaj.

Sardinija - Cala Gonone