Program potovanja po Šrilanki

potovanja po Šrilanki

Šrilanka je raznolika, vendar z dobro organizacijo lahko vidite res veliko. To je moj progam potovanja po Šrilanki. Upam, da bo koristil tudi vam.

 1. Let iz Evrope
 2. Colombo – Anuradhapura

Če pristanete v glavnem mestu Colombo dopoldan, priporočam, da ne izgubljate časa z ogledom mesta ali okoliških krajev, saj Šrilanka ponuja veliiiiko lepše kraje. Pred letališčem ustavi avtobus, ki te pelje v središče mesta. 500m od avtobusne postaje je glavna železniška postaja, od koder vodijo poti v vse smeri. Nekaj vlakov na dan vozi tudi na sever, v mesto Anuradhapura. Vožnja je sicer dolga (5 - 6 ur) in naporna, vendar ko enkrat pridete do Anuradhapure, opravite s težjim delom poti. Zdaj vas čaka samo še uživanje.

 1. Anuradhapura – Mihintalah

V bližini novega dela mesta Anuradhapura je srce prve prestolnice na Šrilanki. Ostanki stare civilizacije (palače, stupe, samostani …) so še zelo dobro ohranjeni, zato priporočam, da jim za ogled namenite kar en dan. Sposodite si lahko kolo ali najamete dokaj poceni voznika s triciklom. Priporočam le, da se z voznikom že na začetku natančno dogovorite, kaj bi si radi ogledali ter za kakšno ceno. Prav tako se dogovorite tudi za prevoz do Mihintalah, ki je od mesta oddaljen le nekaj kilometrov.

 1. Anuradhapura - Uppuvelli

Z avtobusom se lahko odpeljete do obmorskega mesteca Trincomalee. V neposredni bližini je plaža Uppuvelli - kot nalašč za hladno lokalno pivo Lion v enem od barov na plaži. Na severu je morje mirno (brez valov) in se lažje kopaš, so pa plaže na jugu za moj okus nekoliko lepše.

 1. Uppovelli – Polonnaruwa

Čas za dopoldanski počitek in skok v morje, nato pa premik proti jugu z avtobusom preko Habarana do Polonnaruwa (približno tri in pol ure vožnje, v Habarana zamenjaš avtobus). Tudi tu je nekoč stala prestolnica države in danes ponuja zanimive oglede. Starodavno mesto si lahko ogledate s kolesom ali pa enostavno najamete voznika s triciklom, ki pozna vse trike, kdaj in kaj si ogledati, ter za to ne plačate visoke vstopnine (seveda, pa zato nekoliko več plačate vozniku. Namig dneva: večerno razvajanje z ayurvedsko masažo 🙂

 1. Polonnaruwa – Dambulla – Sigiriya - Kandy

Ker je za ta dan načrtovanih kar nekaj postankov/ogledov, priporočamo, da prihranite energijo, ki bi jo porabili za organizacijo lokalnih prevozov in skrbi za prtljago ter najamete avto s šoferjem. Najprej se podajte do jamskega templja Dambulla, ki vsebuje kar 153 Budovih kipov. Za tem se odpravite do znamenite skale Sigiriya. Vstopnina za turiste je sicer zelo draga (30 $), vendar ko se boste vzpenjali po strmih stopnicah in na vrhu opazovali, kje je nekoč živela močna civilizacija, vam ne bo žal (no, vsaj meni ni bilo). Na poti do Kandy prosite voznika, naj ustavi tudi pri enem vrtu z začimbami, kjer pridelujejo zdravila za tradicionalno medicino – Ayurveda. Tukaj rek »Za vsako bolezen ena rož'ca raste« pride do polnega izraza. 🙂 

 1. Kandy

Dan, namenjen za ogled mesta Kandy- še zadnje starodavno mesto, kjer je nekoč stala prestolnica. Priporočam šov kandyskih plesalcev ter ogled večerne budistična ceremonije.

 1. Kandy – Adam's peak - Nuwara Eliya

Iz mesta Kandy se z avtobusom odpravite že zelo zgodaj zjutraj. Peljite se do kraja Hatton. Od tam do vznožja Adam's peaka poskusite presesti na drug avtobus (vozi samo zjutraj) ali pa tricikel. Nekaj naslednji ur boste grizli kolena in šteli stopnice, za katere se zdi, da jim ni konca. Vendar, ko prideš na vrh, je ves trud poplačan (tudi, če ni razgleda, saj si šel sam čez sebe in dosegel skoraj nemogoče – prehodil si več kot 5.000 stopnic!). Vrnete se z istim triciklom do mesta Hatton in od tam z avtobusom do  mesta Nuwara Eliya. Naj vas samo opozorim, da je v teh krajih zelo vlažno, zato se lahko zgodi, da se na vas prisesa kakšna pijavka, kot se je meni – a brez skrbi, ni nevarna.

 1. Nuwara Eliya – Ella

Jutra so tukaj bolj sveža, saj ste na višji nadmorski višini, vendar kot nalašč, da si ogledate eno od tovarn čaja (moje priporočilo: Mackwood). Tu vam razložijo način pridelave čaja ter vam postrežejo s skodelico te starodavne pijače. Na tej točki boste našli idealne kadre za slikanje čajnih plantaž, saj te segajo do tja, kamor segajo vaše oči. Izkoristite priložnost in se sprehodite med njimi, spoznajte domačinke ter z njimi poskusiti nabirati čaj. S popoldanskim vlakom se nato podajte do vasice Ella. Če plačate malo več in rezervirate dovolj zgodaj, boste dobili rezervirane sedeže, drugače pa je velika verjetnost, da boste stali v prepolnem vagonu. A dodajam, da je pokrajina čudovita…več ur se voziš med čajnimi plantažami in se prepuščaš lepoti narave.

 1. Ella – Udawalawe – Tangalle

Še zajtrk med čajnimi plantažami in že se z avtobusom spuščate proti morju. Kljub bližini morja priporočam, da se ustavite v nacionalnem parku Udawalawe. Park si oglejte zgodaj zjutraj ali pa zvečer, ko se živali napajajo ob vodi. Jaz sem imela srečo in videla resnično zelooo veliko slonov (tudi enega 1 mesec starega) ter številne druge živali.

 1. in 12. Tangalle

Po zelo intenzivni poti se prileže počitek. Sanjis cabanas so sicer nekoliko odmaknjene od vsega, a včasih je ravno to tisto, kar paše. Bodite pozorni na valove, ki znajo biti tudi zelo nevarni. Kopati se ne boste mogli dosti, ima pa zato vsak malo boljši hotel bazen. 🙂

 1. Tangalle – Galle

Mesto Galle je bilo do prihodov Portugalcev v 16. stoletju glavno pristanišče na otoku. Ko se sprehajaš po ulicah, imaš občutek, kot da se je ustavil čas: kolonialne hiše, hoteli, svetilnik, obzidje… Vsekakor vreden postanka in spanja v starem delu mesta.

 1. Galle – Bentota

Bentota je priljubljeno letovišče, zato po eni strani najdete več luksuznih in večjih hotelov, po drugi strani pa težje naletite na navadno restavracijo. Sicer obstajajo lepše plaže, a je prednost mesta Bentota, da je v bližini glavnega mesta in lahko zadnji dan preživite na plaži, namesto v manj privlačnem Colombu.

 1. Bentota - Colombo – Let v Evropo
 2. Evropa

Moj najljubši izbor krajev, ki so vredni ogleda, si lahko pogledate tukaj.

Program potovanja po Šrilanki