Oman

Naj…puščavska država

Vročina, puščavski pesek, vsepovsod kamele, vmes pa prijetne oaze, ki te s senco pod palmami ter hladnimi izviri vode presenetijo z odlično osvežitvijo. Ja, Oman je država, ki te uspe pozitivno presenetiti, pa čeprav imaš že ob vstopu v državo  visoka pričakovanja.

Nudi vam tako divje kampiranje sredi puščave, na vrhu kanjona ali ob oazi, kot tudi luksuzne hotele ob morju ali sredi puščave, kjer enostavno najdete prostor pod zvezdami za uživanje v miru. Preseneti tudi glavno mesto Muškat, ki se močno razlikuje od prestolnic sosednjih držav, saj ima po mojem mnenju veliko več duše ter čara. Piko na i postavijo prebivalci s svojo prijaznostjo ter ustrežljivostjo.

Zahtevnost potovanja: enostavna

Cene: nižje

Wadi Bani Khalid, Oman

Kraji, ki jih ne smete izpustiti:

  • Jabel Shams – gorovje, ki nudi veličasten razgled na kanjon ter različne možnosti za treking. Sami smo se odpravili na pot ob robu kanjona do izgubljenega mesta, kjer je nekoč stala vasica, danes pa se še vedno vidijo v skale izklesane terase za kmetijstvo ter zapuščene kamnite hiše. Za pot tja in nazaj boste potrebovali približno 3 ure.
  • Noč pod zvezdami v puščavi Wasil – ne glede na to, ali boste kampirali, ali pa spali v hotelu sredi puščave (moje priporočilo za nočitev si lahko preberete tukaj), izkušnja bo nepozabna-spokojni mir in na tisoče zvezd.
  • Wadi – številke oaze so ravno pravšnje za popoldansko ohladitev. Meni najljubši sta bili oazi Wadi Bani Khalid – enostavno dostopna in bolj turistična, ter Wadi Shab – do slapa boste potrebovali vsaj 1 uro hoje po potki in vodi, zato priporočam, da s seboj vzamete samo mobilni telefon za slikanje (imejte ga v nepremočljivi torbi) in čevlje, ki vam jih ni škoda odvreči pred zadnjim delom, ko boste morali plavati. A ravno ta pot naredi oazo še bolj naravno in zanimivo.
  • Muškat – razkošno mesto, ki pa se vseeno močno razlikuje od bližnjega Dubaja. Zaradi gorovja, ki ločuje posamezne dele mesta najbrž tudi ni veliko visokih nebotičnikov. Vse glavne znamenitosti so zelo impresivne, zato se splača vzeti dan ali dva za ogled.
  • Kajtanje – ne glede na to, ali že znate kajtati ali pa bi se to radi še naučili, je otok Masirah v Omanu zaradi plitve vode, vetra in manjšega števila turistov super izbira. Skriti zaklad za kajtarje. 🙂