Oman, program potovanja

Oman, program potovanja

Kot vsako drugo državo si lahko tudi Oman ogledate počasi in ga dobro raziščete. Vendar, če ste eden tistih navadnih smrtnikov, ki imajo omejeno število dni dopusta in si želite ogledati vsaj glavne znamenitost, vas lahko potolažim, da je večina znamenitosti na severu in v osrednjem delu države in za ogledne ne boste potrebovali tako veliko dni. Predlagam vam 12-dnevni program, ki vključuje tako ogled glavnih kulturnih in naravnih znamenitosti, nočitev v puščavi kot tudi nekaj dni počitka ali kajtanja na otoku Masirah. Program je sicer zelo intenziven v prvem in zadnjem delu, a če izpustite vodne aktivnosti, lahko več časa namenite ogledom in si pot tako naredite bolj umirjeno.

  1. dan: Evropa – Muškat
  2. dan: Muškat – Nakhl – Rustaq – Jebel Shams

Ne izgubljate časa z iskanjem najema vozila v mestu, saj najbrž ne boste dobili dosti nižje cene, hkrati pa boste z zamudnim iskanjem izgubili dragoceni čas. Predlagam, da že pred prihodom poiščete najbolj primerno vozilo in ga prevzamete kar na letališču (več o prevozih si lahko preberete tukaj).

Če pridete v Oman v zgodnjih jutranjih urah, tako kot mi, lahko z ogledi začnete takoj. Najprej se odpravite do mesteca Nakhl, kjer kmalu lahko začutite tisti pravi Oman: zelo dobro ohranjena trdnjava, ki je zaščitena pod UNESCO-m in ki vam ponuja pogled v to, kako je potekalo življenje nekoč, okoli nje pa nasad dateljnov, nekaj sodobnih hiš, razkošna mošeja ter izvir tople vode (Wadi) za osvežitev. Takoj, ko se vsaj malo oddaljite od mesta, doživite prazne ceste, puščavsko pokrajino in sem ter tja kakšno kamelo. V mestecu Rustaqna naj bi se sicer nahajala zanimiva tržnica, a ker čez dan v največji vročini ni žive duše na ulici, je posledično tudi tržnica zaprta (mogoče boste imeli vi več sreče). Od tu do kanjona Jabel Shams pot zgleda relativno kratka (glede na zemljevid), a je v resnici dolga več ur, da ne govorim o tem, kako je naporna, saj vodi po slabi makadamski cesti. Sicer je razgled med vožnjo fenomenalen, a če želite sebi in vozilu prihraniti mučenje, izberite cesto, ki vodi vse naokoli Jebel Shamsa. Tako ali drugače bo vaš trud povrnjen, ko pridete do vrha kanjona Jebel Shams. Bravo, za vami je najtežji del poti. 🙂

Jabel Shams, Oman
  1. dan: Jabel Shams – Nizwa

Gorovje Jabel Shams ponuja odlične trekinge in fenomenalne razgledne točke. Mi smo se sprehodili do izgubljenega mesta. Predlagam, da na recepciji povprašate o začetni točki trekinga (približno 10 min vožnje z avtom), še prej pa se ustavite tudi na razgledni točki, ki se nahaja nekje 500m od hotela. Nato hodite ob kanjonu s čudovitim razgledom približno 1,5 ure dokler ne pridete do zapuščena vasice, kjer vas bo sigurno navdušilo dejstvo, da so nekoč dejansko živeli na takem terenu. Še danes lahko vidite ostanke hiš ter teras, ki so jih imeli za kmetijstvo. Vračate se po isti poti. Predlagam, da imate za treking dobro obutev, zaščito proti soncu ter veliko vode.

V popoldanskem času se spustite proti Nizwa in v večernih urah sprehodite skozi mesto, saj je takrat tudi bolj živahno.

  1. dan: Nizwa - otok Masirah

Dan je namenjen vožnji do otoka Masirah. Do tja boste potrebovali vsaj 4 ure, a ker so običajno samo trije trajekti, ki dnevno vozijo do otoka (v času našega prihoda: 9.00, 12.00 in 15.00; točen urnik preverite na spletu). Priporočam, da si vzamete tudi nekaj rezerve -  pridite predčasno, v miru kupite karto ter rezervirajte prostor na trajektu. Če veste, kdaj se vračate z otoka, lahko kupite povratno karto.

puščava Wasil, Oman
  1. - 7. dan: otok Masirah

Čas za počitek, jupiiiii 😀 Masirah otok vam ponuja nekaj preprostih hotelov in različnih restavracij, kjer se dokaj dobro jé - meni osebno je bila najboljša jemenska restavracija, kjer vam bodo postregli z vsemi vrstami svežih rib ali škampov (lokacija).

Masirah otok je odlična izbira tako za tiste, ki že obvladate kajtanje, kot za tiste, ki bi se ga radi šele naučili. Ponuja zaliv z nizko vodo ter dober veter med majem in septembrom, hkrati pa je to tudi destinacija, ki še ni obljudena s turisti, tako da imaš enostavno celotni zaliv samo za sebe. Mi smo tečaj naredili pri kajtarski šoli Kiteboarding Oman (v lasti Nemca), spali pa smo v hotelu Maan v največjem »mestu« na severu otoka.

  1. dan: Masirah – puščava Wasil

Na pot se odpravite s prvim trajektom, da boste imeli dovolj časa, da do puščave pridete še podnevi. Tokrat vam predlagam, da uberete pot, ki v prvem delu vodi ob obali (zanimivo je videti, kako se puščava izteka v morje), vmes pa so tudi beduinska naselja in nekaj kamel. Če imate kakšne zvezke ali svinčnike, jih bodo zelo veseli, večji problem je najti koga zunaj sredi dneva, ko temperature prestopijo prag 45 C. V zadnjem delu poti se boste vozili skozi puščavo, zato za ta del obvezno potrebujete vozilo s štirikolesnim pogonom. Naj povem, da ni lepšega, kot je prihod v ohlajeni hotel, kjer te pričakajo z osvežilno brisačo, dateljni in kavo. Krajši čas za počitek, nato sledi sončni zahod na sipinah, ki je vedno spektakularen. Ne zamudite večerje pod zvezdami. Pravo razvajanje za dušo. Več nasvetov, kako se pripraviti na pot ter izbrani hotel v puščavi, lahko najdete tukaj.

otok Masirah, Oman
  1. dan: puščava Wasil – Wadi Bani Khalid – Sur

Ker po vročem dnevu v puščavi pašejo ohladitve pri hladnih izvirih vode, je to dan, ki ga namenimo za obisk Wadi Bani Khalida - lahko dostopen in posledično poln obiskovalcev. Sprehod po soteski in skakanje iz bazenčka v bazenček je vse kar potrebujete tisti dan. Nočitev priporočam v nekoliko večjem mestu Sur na severu.

  1. dan: Sur – Wadi Shab – Wadi – Muškat

Pred prihodom v Muškat vam priporočam še en obisk oaze - Wadi Shab - kjer lahko še bolj začutite naravo, saj je do izvira dobra ura hoje in je posledično nekoliko manj turistov. Ker je na koncu potrebno tudi plavati do slapa, priporočam, da s seboj vzamete le najbolj nujne stvari: dobro obutev in vodo. Če želite imeti samo kamero ali mobitel, razmislite kam jo/ga boste dali med plavanjem (namig: jaz sem dala mobitel pod kapo, veliko boljše pa je, če imate kakšno nepremočljivo torbo). Ko se vrnete iz izleta, hitro proti Muškatu, ki ima prav tako veliko za pokazati: tržnico, sultanovo palačo, stari del mesta, novi del mesta, opero, glavno mošejo - vse je zelo impresivno. Muškat se razprostira med gorovjem in praktično ne najdete zelo visokih nebotičnikov, kar ga močno razlikuje od sosednje prestolnice, Dubaja.

Wadi Shab, Oman
  1. dan: Muškat – Evropa

Čas še za zadnje oglede in pot domov. 🙁

  1. dan: Evropa
oman, program potovanja