Nasveti za potovanje po Šrilanki

Nasveti za potovanje po Šrilanki

VIZA

Vizo si enostavno in hitro (v mojem primeru v istem dnevu po plačilu) uredite preko internetne strani.

PREVOZ

Celotno Šrilanko lahko prepotujete izredno poceni z javnimi prevozi ter tricikli. V zakup morate vzeti, da so javni prevozi skoraj vedno polno ali prepolno zasedeni ter da se ustavljajo na številnih postajah. Lahko pa najamete vozilo z voznikom in imate ta luksuz, da sami določate, kam in kdaj bi šli. V tem primeru se vam ni potrebno gužvati in ste v nekoliko bolj varnem prevoznem sredstvu (čeprav, ko divjajo vsi šoferji po cesti, bi si človek mogoče najbolj želel, da bi bil nekje visoko na tovornjaku). Moje priporočilo je, da naredite kombinacijo vseh prevoznih sredstev.

Pri vlaku je dobro, da karto kupite čim prej in naredite rezervacijo sedežev. Z vozniki triciklov ter avtomobilov pa se ne pozabite na začetku spogajati za ceno prevoza. Zmenite se za točne kraje in vmesne postanke (vnaprej). Če najamete voznika za več dni, imejte v mislih, da morate tudi zanj rezervirati hotel ter hrano – razen, če se dogovorite, da si to uredi sam. Če se prepustite, da vas on pelje v hotel po svojem priporočilu, ima v večini primerov z njimi že dogovorjeno brezplačno nočitev. Vsekakor pa se morate navaditi na njihov poseben gib z glavo, iz katerega ne moreš razbrati, ali prikimavajo ali odkimavajo, vendar to pomeni, da se strinjajo oziroma da so pristali na ponujeno ceno. ?

Sanjis hotel, Šrilanka
SPANJE

Tudi prenočišča so zelo raznolika. Od preproste sobice za 10 EUR do razkošnih hotelov. Najbolje bo, da naredite kombinacijo – kadar rabite sobo samo za prespati, si rezervirate nekaj preprostega, vmes pa si privoščite tudi kakšno razvajanje.

Meni so osebno najbolj ostali v spominu naslednji hoteli/vile:

  • The Lake, Polonnaruwa – ni lepšega kot to, da si po napornem dnevu spočiješ ob bazenu, ki ima veličasten razgled na nacionalni park in jezero poleg. Ob sončnem zahodu se k jezeru hodijo napajati sloni in druge živali. Pogled je zelo pomirjajoč in spektakularen. Priporočam!
  • Sanjis cabanas, Tangalle – nekoliko odmaknjeno od vsega, vendar hkrati sproščujoče, da si stran od »vsega džumbusa«. Imajo le nekaj vil, ki pa so zelo lepo in dizajnersko opremljene (gugalnik na terasi; iz spalnice lahko prideš v kopalnico, kjer pa ni strehe; bazen s pogledom na morje ipd). Pravi počitek!
  • Samaya Fort hotel, Galle – preprost hotelček v kolonialnem stilu se skriva v samem središču starega dela mesta Galle (znotraj trdnjave). Super lokacija za večerni sprehod po mestu. Občutek imaš, kot da se je tukaj ustavil čas!

HRANA

Če so že prevozi in hoteli zelo raznoliki, pa je hrana zelo ponavljajoča, a hkrati zelo okusna in poceni (hrana: 2-4 EUR, velika voda: 0,5 EUR, pivo: 3 EUR, naravni sok: 2 EUR). Je pa res, da sem jaz jedla izključno v preprostih lokalnih restavracijah oziroma ulično hrano.

Če imate radi pekočo hrano, boste v hrani uživali, v nasprotnem primeru pa poskusite pred naročilom izbrati jed, za katero menijo, da jo lahko naredijo manj pekočo. Kari je na Šrilanki zelo priljubljen in ga jedo tudi za zajtrk. Kari je pravzaprav omaka, ki se razlikuje glede na glavno sestavino (piščanec, bučke, jajčevci, paradižnik, ribe…).

Nekaj primerov šrilanških tipičnih jedi:

  • Dhal curry – leča, kari, zelenjava in kokosovo mleko;
  • Kukul mas curry (chicken curry) – piščanec s številnimi začimbami;
  • Kottu – pravijo mu tudi šrilanski »hamburger«, le, da tukaj njihov tradicionalni kruh kar narežejo skupaj z mesom in zelenjavo. Če ste lačni za umret, je to prava rešitev;
  • Hopper – tanke palačinke v obliki skledic so narejene iz kvašenega testa iz riževe moke, kokosovega mleka s kančkom palmovega vina, toddyja. Skledice imajo hrustljavo skorjo, znotraj pa so mehke in rahle. Na vrh radi dodajo tudi jajce;
  • Fish ambul thiyal (sour fish curry) – riba (običajno tuna), curry ter ostale začimbe;
  • Sambola – priloga s kokosovo moko, čilijem, čebulo in limetinim sokom).

TURISTIČNE ZNAMENITOSTI

Načeloma je na Šrilanki vse poceni z izjemo vstopnin za ogled turističnih znamenitosti. Glavne znamenitosti (Anuradhapura, Polonnaruwi, Sigiriya) stanejo med 25-30 USD, a je škoda, da bi jih izpustili. Pri ogledu kulturnih znamenitosti v Anuradhapura in Polonnaruwi vam lahko pomagajo goljufati vozniki tricikla, ki vedo, kako si ogledati glavne znamenitosti, brez da bi plačali vstopnino (vedo, kje in kdaj so ponavadi tisti, ki pregledujejo karte), seveda v zamenjavo, da nekoliko več plačate njemu. Ne morete pa se izogniti plačilu vstopnine za ogled Sigiriye. Če vam je 30 USD resnično preveč in vas sama zgodovina ne zanima tako močno, izberite plan B in se podajte na goro v bližini, od koder imate lep pogled na Sigiriyo. Tudi tja se odpravi kar nekaj turistov, tako da bodo vozniki vedeli, kako priti do vznožja gore.

ČAS POTOVANJA

Po Šrilanki je primerno potovati skozi celo leto s povprečno 27 C (razen na višji nadmorski višini, kjer se hitro spusti na 16 C). Imajo dva monsuna, ki prinašata dež v različnem obdobju: med majem in avgustom na J in JZ otoka, ter med oktobrom in januarjem na S in SV del.

Za lažjo organizacijo potovanja po Šrilanki, si lahko preberete tudi moj program potovanja tukaj.