Nasveti za potovanje po Omanu

NASVETI ZA POTOVANJE PO OMANU

VIZA

Od leta 2018 si je potrebno vizo urediti pred vstopom v državo, in sicer preko spletne povezave: evisa.

DENAR

  • Kreditne kartice – možna dodatna provizija pri plačilu.
  • Bankomat – te najdete v vseh večjih mestih, a pričakujte dodatno provizijo.
  • Menjava denarja – evre lahko zamenjate v banki ali menjalnici. Imejte v mislih, da je na letališču slabši menjalni tečaj (večja provizija). In še nekaj: petek in torek sta v Omanu dela prosta dneva, zato so banke in menjalnice zaprte!

PREVOZ

Ceste so sicer v večini v dobrem stanju in dovolj široke, a če greste do Jabel Shams ali v puščavo, vsekakor potrebujete dobro 4x4 vozilo. Primer: cesta iz mesta Rustaq do Jabel Shamsa zgleda na google maps super in najboljša izbira, izkazala pa se je kot zelo naporna - tako za voznika in sopotnike kot za samo vozilo, saj se 50km  po zelo vijugasti in slabi makedamski cesti voziš približno 4 ure. Kljub temu, da smo imeli 4x4 vozilo (beri: očitno ne dovolj dobro), nam je avto zakuhal. Hvala bogu, da ravno v zadnjem delu makadamske ceste, saj smo tako še isti večer prišli srečno do cilja.

Za vožnjo potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje, ki si ga lahko uredite, tako da greste najprej na upravno enoto po potrdilo iz uradne evidence (potrdilo o vozniškem dovoljenju), nato pa se isti dan odpravite do AMZS-ja, kjer vam izdajo mednarodno vozniško dovoljenje (s seboj morate imeti fotografijo, osebno izkaznico/potni list, slovensko vozniško dovoljenje, potrdilo iz upravne enote). Več informacij lahko nadete tukaj.

Predlagam, da vozite po omejitvah (vsaj na severu), saj imajo zelo veliko stacionarnih radarjev. V primeru, da ste storili prometni prekršek, vam renta car strošek kazni takoj vzame s kreditne kartice, s katero ste jim plačali. O strošku vas obvestijo naknadno. Govorim iz izkušenj – edina prednost je, da so kazni za prekoračitev hitrosti nizke. Priporočam pa, da avto najamete čim prej (večja izbira in nižje cene) in, da avto prevzamete kar na letališču, saj ga potrebujete že za ogled Muškata. Mesto je namreč precej razpotegnjeno.

Mi smo najeli Mitsubishi pri ponudniku Europcar.

OBLAČILA

Oman je muslimanska država. Sicer nimajo tako strogih pravil oblačenja, kot jih imajo sosednje države, vendar vseeno priporočam, da spoštujete njihovo kulturo in imate pokrita ramena ter kolena.

prevoz Oman

HRANA IN PIJAČA

V večini pijejo vodo, čaj, omani kavo (kava z začimbami) ali gazirane pijače. Ker je muslimanska država, lahko alkohol kupite le v bolj prestižnih hotelih. Lahko pa kakšno steklenico alkohola »za razkužit« prinesete tudi s seboj. Mi zaradi tega nismo imeli komplikacij na meji.

Izredno težko je bilo najti omansko restavracijo v Omanu, saj so še ne dolgo nazaj jedli le doma. Restavracije so nastale šele s prihodom tujcev v državo. Tako lahko danes v večini izbiraš med različnimi svetovnimi restavracijami: indijska, pakistanska, turška, jemenska… vsaka ponuja jedi v svojem stilu. Skupno jim je to, da lahko skoraj povsod dobite tanek, a zelo slasten kruh, humus namaz ter meso ali ribo na žaru. Vse je zelo poceni, približno 5€ na osebo.

NOČITEV

V Omanu lahko kampirate kjerkoli na javnih površinah, vendar priporočamo, da opremo prinesete s seboj. Lahko pa tudi izbirate med čisto preprostimi sobami ali pa zelo luksuznimi hoteli. V spominu sta mi ostali dve nočitvi, predvsem zaradi okolice:

Sam Heights Resort – je na vrhu planote Jabel Shams in tako odlično izhodišče za trekinge. Čisto blizu je tudi razgledna točka, ki vas bo zagotovo navdušila z razgledom na kanjon. Nočitev nudi tudi odlično samopostrežno večerjo in zajtrk, saj ni blizu nobene restavracije ali trgovine.

Night Desert Camp – nočitev v tem hotelu je sicer najdražja, kar sem si jo privoščila, vendar čutim, da tega hotela ne bom nikoli pozabila. Nahaja se v puščavi med sipinami. Do tja lahko pridete le s 4x4 vozili, na voljo pa so različne aktivnosti, med drugim tudi brezplačna vožnja na sipino ob sončnem zahodu, kjer ti postrežejo s svežimi dateljni in brezalkoholno pijačo. Pika na i je zelo okusna samopostrežna večerja na prostem pod zvezdami. Izredno romantično!

Namig: določeni hoteli ponudijo nižjo ceno, če jih kontaktirate brez posrednika oz spletnega portala, ki ponujajo prenočišča.

ČAS POTOVANJA

Vsekakor priporočam, da se na potovanje v Oman odpravite v zimski mesecih, ko še ni prevroče. Mi smo se tja odpravili za 1.maj, ko je bila temperatura  večino časa  okoli 35 C, v puščavi nad 40 C, kar je bilo kljub klimatski napravi precej utrujajoče.

Če želite v Oman na kajtanje, je najbolj primeren termin pohttps://faceswithstories.com/srilanka/leti (zaradi vetra).

Več o Omanu si lahko preberete tukaj.

Night Desert Camp, Oman