Nasveti za potovanje po Mauritiusu

potovanje po Mauritiusu

SPANJE

Če vam ni do tega, da bi se vsak dan selili iz hotela v hotel, se lahko nastanite na eni lokaciji in se od tam odpravljate na dnevne izlete, vendar pa vam, v primeru, da bi raje manj časa porabili v vozilu, priporočam, da spite v različnih krajih. Osebno bi priporočala, da naredite kombinacijo obojega in spite na štirih različnih koncih otoka, nato pa od tam raziskujete sosednje kraje v vsakem izmed njih.

Veliko izbiro hotelov, apartmajev in sob po zelo različnih cenah lahko najdete na www.booking.com ali www.airbnb.com. Tukaj pa so moja priporočila:

  • JV del otoka – mesto Mahebourg: hotel Ons Guest House (cena 33€/noč/sobo v času mojega potovanja) – idealna odskočna deska, saj je zelo blizu letališča in se tako izognete dodatne vožnje že prvi dan. Od letališča do hotela lahko pridete z lokalnim avtobusom za manj kot 1 € ali pa z desetkrat dražjim taksijem, ki pa je seveda bolj komot. Sobe in zajtrki v hotelu so čisto preprosti, osebje pa je zelo prijazno. Posredovali so nama vse potrebne informacije ter mi pomagali pri najemu vozila.
  • V del otoka – Trou d'Eau Douce: vila Turquoise Bay Kiwi and Watermelon Coastal Road (cena 63€/noč/sobo v času mojega potovanja) – hiša lahko sprejme do 6 ljudi in ker je na plaži, je jutranji pogled še posebej veličasten. Od tukaj lahko naredite dnevni izlet na Ile de Cerfs ali pa do plaže Belle Marre.
  • SZ del otoka – na žalost tukaj nisem imela sreče z izbiro hotela, zato za vas nimam dobih priporočil, vendar je izbire resnično veliko, saj je to najbolj turistični del otoka s številnimi plažami. Hkrati pa je tudi dobra izhodiščna točka za obisk notranjosti (npr. botaničnega park in muzej sladkorja v Pamplemousses) ali pa glavnega mesta Port Louis.
  • JZ del otoka – La Gaulette: apartma Kite & Surf (cena 45€/noč/sobo v času mojega potovanja) – čisti, lepi in novi apartmaji. To je kraj, iz katerega se najraje ne bi premaknila, saj v bližini ne manjka športnih aktivnosti (hiking, surfanje, kajtanje) in tudi ne parkov, nasadov čaja, kulturne znamenitosti … lahko pa svoj čas enostavno porabite za degustiranje lokalnih rumov.
hiking na goro La Morne

HRANA IN PIJAČA

Prednost mešanice kultur na Mauritiusu je, da je hrana zelo raznolika. Za zajtrk lahko na primer jeste francoski rogljiček s kavo, kitajske cmoke v juhi ali pa indijsko palačinko z omako iz leče. Ulične hrane na mojo žalost ni prav veliko, zato morate kosilo ali večerjo v večini primerov jesti v restavracijah, kjer pa cena hitro naraste na vsaj 10 € na obtok. Če ne veste, kaj izbrati za kosilo, je ribji curry je vedno odlična izbira.

  • Beach Rouge Bar – v hotelu Lux* v Belle Mare – seveda je ta bar del luksuznega hotela, vendar vsake toliko časa se paše malo razvajanja. Dobra kava s pogledom na morje in lounge muzika v ozadju … To je trenutek prave uživancije.
  • Enso Restavracija – La Gaulette – restavracija z odlično hrano ter coctaili, kjer se zvečer hitro razvijejo tudi pravi žuri. Restavracija je priljubljena predvsem med sufrafji/kajterji ter med Slovenci, saj je lastnik lokala Rok Flander (slovenski deskar na snegu, ki je osvojil tudi medaljo na olimpijskih igrah v Sochi) in sedaj živi na Mauritiusu.
  • Rhumerie Chamarel – lahko greste samo na degustacijo rumov (za cca 10€/osebo) ali pa si privoščite resnično dobro kosilo v njihovi restavraciji ter degustacijo opravite po kosilu brezplačno. To je bilo sicer najdražje kosilo na tem mojem potovanju, vendar resnično vredno denarja.

PREVOZ

Najemite avto in raziščite otok. Kljub temu, da je otok majhen, vam avto omogoča, da se lahko enostavno premikate naokoli in raziskujete vse skrite kotičke. Najem vozila je enostaven, saj si lahko rezervirate vozilo že prej preko različnih spletnih strani, ali pa po tem, ko že prispete na Mauritius, in sicer kar pri domačinih oz. v hotelu; tako lahko vozilo dobite še nekoliko ceneje. Vedno se najde nekdo, ki pozna nekoga, ki oddaja vozila. Cena najema vozila je seveda odvisna od razpoložljivosti vozil in od tega, za koliko časa boste vzeli vozilo, kakšen menjalnik in kako veliko vozilo želite.Za lažjo prestavo se cena za najem manjšega vozila, kot je Kia Picanto, giblje okoli 27€/dan. Zavarovanje vozila naj bi bilo po celem otoku enako. Potreben je tudi depozit v višini 400€.

Pred najemom vozila morate vedeti tudi, da tam vozijo po levi strani ceste ter to, da so ceste zelo ozke, poleg tega pa še domačini radi puščajo svoja vozila kar sredi ceste. To lahko torej pomeni tudi konstanto vijuganje med ovirami, kar zna biti precej stresno, zato priporočam, da vozite počasi ter previdno.

Seveda obstaja tudi javni prevoz, ki povezuje »večja« mesta in se tako lahko izognete skrbem z vožnjo po levi strani. Vendar, da najdete tiste plaže, ki jih boste imeli samo za sebe, priporočam, da kdaj raje vseeno najamete vsaj taksi.

park Black River Georges

KDAJ NA MAURITIUS?

Na Mauritiusu obljubljajo toplo ter sončno vreme (med 25 in 30ᵒC) skozi celo leto, še posebej pa med novembrom in januarjem, tako da je to idealna destinacija za pobeg na toplo v sicer zimskih mesecih naše poloble. V primeru, da želite surfati ali kajtati, pa je najboljši veter ravno v času našega poletja. Da nad otok pride ciklon in z njim veliko dežja, pa morate imeti že kar smolo ... Tako kot sem jo imela jaz. :/ To pomeni, da se lahko zgodi, da imate tudi čez cel dopust močen dež in da ste med vsakim ogledom mokri kot kužki, da bodo vaše slike brez barv,  sanjske plaže pa so – namesto turkizno zelene – rjave od zemlje, ki jo je prinesla voda iz gorovja. Ampak, še enkrat, to morate imeti že res smolo! Prepričana sem, da bo za vas sijal sonček. 🙂

Sezona je torej skozi celo leto, mogoče pa je malo večja med francoskimi počitnicami.

Preverite tudi kaj ne smete izpustiti, ko raziskujete Mauritius.