Nasveti za potovanje po Martiniku

Domačinka, potovanje po Martiniku

PREVOZI

Ker je Martinik francoski otok, so najbolj pogoste povezave do tja z Air France preko Pariza, za vstop pa je potrebna le osebna izkaznica. Slabost tega pa je, da v primeru, da potujete v visokih sezonah (npr. za novo leto) se lahko cene letalskih kart znatno povišajo, zato jih je potrebno kupiti tudi več mesecev prej. Poleg tega je v visoki sezoni izredno težko najti kotiček, ki bi ga imeli samo zase. Paziti morate tudi, da če letite iz Ljubljane ali Benetk, v Parizu običajno pristanete na letališču Charles de Gaulle, odhod leta za Martinik pa je iz letališča Orly, ki je na drugi strani Pariza. Ampak, če imate povezan let, to ni takšen problem, saj vam Air France ob prvem letu priloži tudi karto za avtobus, ki povezuje letališči. Paziti morate le, da prevzamete prtljago ter jo na drugem letališču ponovno prijavite in da ne izgubljate preveč časa, ampak se kar takoj napotite k drugemu letališču, da vas ne bi presenetil kakešn cestni zastoj v Parizu.

Na Martiniku je lokalnih prevozov malo, te pa vozijo le do večjih krajev, zato v primeru, da želite raziskati otok, toplo priporočam, da najamete avto, ki vam bo omogočil veliko več fleksibilnosti. Splača se vam ga najeti že na letališču, saj se boste tako izognili plačevanju vsaj 30 € za zelo kratek taksi prevoz iz letališča do glavnega mesta Fort-de-France; lokalnega prevoza na tej liniji namreč sploh ni, zato imajo taksisti monopol. Aktualne ponudbe za najem vozila lahko najdete na internetu (prej kot si boste rezervirali vozilo, več jih boste imeli na izbiro) ali pa kar na letališču, kjer lahko izbirate med različnimi ponudniki. Sama sem izbrala ponudnika Hertz, s katerim nisem imela nobenih težav.

Martinik - gospod Gildber in njegov rum punch

PIJAČA

Rum, rum in še enkrat rum. Martinik je poln sladkornega trsta še iz časa kolonizacije in posledično tam najdemo veliko destilarn ruma. Toplo priporočam, da si ogledate vsaj eno izmed njih, če že ne dveh. Vse so zelo lepo urejene in ponujajo možnost, da sproti obiščete tudi muzej, predstavijo vam postopek pridelave ruma ter na koncu seveda nudijo degustacijo različnih rumov – od tistih najdražjih pa do tistih bolj sadnih. Clement je ena najbolj znanih destilarn ruma za turiste, ki ponuja do dve uri dolg ogled za vstopnino 12 € (degustacija je brezplačna) ali pa izberete mogoče manj turistično destilarno St. James, ki ponuja brezplačen ogled manjšega muzeja ter degustacijo odličnih rumov.

Ampak ni boljšega od rum puncha – to je rum z različnimi sokovi, ki te vedno lepo osveži. Meni najljubšega najdete na poti do plaže Anse Noire in Anse Dufour: na levi strani boste videli hišico z razstavljenim sadjem. Gospod Gildber se vedno potrudi, da so vsi sokovi božanski, a ga rum punch vseeno zmaga 😀

Martinik - piščanec ob cesti

NASTAVITVE in HRANA

Tako hrana kot nastavitve na Martiniku niso ravno presežek. Cena na sobo se začne pri 50€ na noč, a za to ceno lahko pričakujete precej razpadajočo sobo v karibskem (beri: kičastem) stilu. Če želite nekoliko lepšo sobo, cene hitro poskočijo na tudi do 100/200€+ na noč. Podobno je s hrano. Kljub temu, da je to francoski otok, na izbiro ni ravno veliko restavracij, pa še v teh boste za glavno jed odšteli vsaj 15€. Na koncu ugotoviš, da je še najboljši piščanec, ki ga pečejo ob cesti. 

Ne ponovite moje napake, da si splanirate, da boste novo leto praznovali na ulicah 31. decembra – kot to počne praktično cel svet, grrrrr! Oni so namreč radi posebni, zato praznujejo novo leto na ulici en dan prej, in sicer 30. decembra,  zadnjo noč v letu pa raje preživijo z družino doma. Fort-de-France je na ta dan dobesedno mesto duhov in če boste imel res srečo, boste za novoletno večerjo mogoče kje našli (po uri iskanja) kakšen zelo neokusen hamburger na ulici. Jupi!

Vas zanimajo kraji, ki jih ne smete izpustiti na Martiniku. Več o tem tukaj.