Nasveti za potovanje po Jordaniji

potovanje po Jordaniji

VIZA + VSTOPNINE

Najpomembnejši nasvet za potovanje po Jordaniji, s katerim boste prihranili veliko denarja in časa je, da si pred prihodom v državo kupite Jordanpass, ki vključuje vizo in vstopnine za številne kulturne znamenitosti po državi. Cena Jordanpass je sicer kar visoka, a če bi posamezno kupili že samo vizo in vstopnico za Petro, bi bil Jordanpass že bolj ugoden. Na razpolago imate 3 cenovne različice Jordanpassa glede na to, ali želite biti v Petri en, dva ali tri dni.

PREVOZ

V Jordaniji ni na razpolago veliko javnih prevoznih sredstev, zato priporočam, da najamete vozilo. Najem vozila pri lokalnih ponudnikih je v primerjavi z večjimi mednarodnimi podjetji običajno cenejši, vseeno pa priporočam, da pred najemom vozila dobro pregledate komentarje strank na različnih portalih (načeloma so lokalni ponudniki slabše ocenjeni). Jaz sem se odločila za nekoliko bolj »ziher« varianto in najela Hyundai Accent pri Sixt. Kljub temu pa sem vseeno dobila avto, ki je bil star že 5 let in je bil kar precej izrabljen, z že veliko prevoženimi km in, kar me je najbolj presenetilo, brez Air Bagov. Ko nam je na cesti počila guma,  smo opazili, da je bila stara že 5 let. Upam, da boste vi imeli kaj več sreče pri najemu.

Je pa lahko vožnja v Jordaniji kar adrenalinska. Vsi naenkrat zapeljejo v krožišče in nikoli ne veš, ali se bo nekdo ustavil ali ne. Po izkušnjah je dobro voziti počasi in se premikati brez ustavljanja pa bo šlo še najlažje skozi. Avtoceste so večinoma zelo slabe z velikimi luknjami, na hitrih cestah so postavljeni neoznačeni ležeči policaji, zaradi katerih občasno poletiš. 🙂 Tudi, če si ti tisti, ki vozi po prehitevalnem pasu, te avtobusi in kamioni prehitevajo kar po nasprotnem pasu.

OBLAČILA

V Jordaniji ni nekih strogih pravil oblačenja, je pa kljub temu to vseeno pretežno muslimanski svet, zato priporočam, da če dekleta nočete biti pretirano izpostavljene, ne nosite preveč oprijetih ali prekratkih oblačil. To se predvsem občuti v krajih kot je npr. Amman, kjer je več domačinov.

hrana v Jordaniji

HRANA IN PIJAČA

Ker je Jordanija muslimanska država, boste alkohol kar težko našli, če pa ga že uspete dobiti, bo ta zelo drag. Kljub temu, da imajo veliko dobrega lokalnega vina in piva, pijejo predvsem pravi čaj.

Za glavno jed jejo predvsem različne mesne jedi, za zajtrk, kosilo in večerjo pa svežo zelenjavo in humus. So pa odlični slaščičarji, tako da imate v slaščičarnah vedno neskončno veliko izbire. Najamiiiii!

NOČITVE

Jordanija ponuja zelo različne možnosti za nočitev: od zelo poceni nočitev na strehi, do zelo luksuznih hotelov. Tukaj so moja top 3 priporočila in razlogi, zakaj se mi zdijo prava izbira:

Villa Dia Guest House, Amman, je preprost hotel s solidnimi sobami in prijaznim osebjem. Hotel ima predvsem dve prednosti. Prva je, da greste iz hotela lahko v staro mestno jedro peš in se ne rabite gužvati v kaotičnemu prometu z avtom. Druga pa je zajtrk na strehi z razgledom na mesto in je tako res odlična izbira za lep uvod v potovanje.

Ramada Resort, Mrtvo morje, je nekoliko cenejši hotel (če ga primerjamo z drugimi hoteli kot so Hilton in podobno), ima pa tudi svojo privatno plažo ob Črnem morju. Njegova prednost je predvsem ta, da lahko mirno uživaš na plaži ob Črnem morju in  uporabljaš tuš na plaži (v nasprotnem primeru na koži po kopanju ostane zelo neprijeten občutek zaradi izredne slanosti morja). Največje veselje in prednost tega hotela pa je meni pomenila blatna kopel na plaži, kjer se cel namažeš z zdravilnim blatom, kar je prav posebno zabavno. 🙂

Memories Aicha Luxury Camp, Wadi Rum, je sicer je najdražji hotel v katerem sem bila, vendar ga vseeno priporočam, saj predstavlja zopet svojevrstno doživetje. Še posebno lepo je v šotoru s prozorno panoramsko streho, ki ti omogoča, da uživaš zvečer v svoji postelji sredi puščave in gledaš zvezde. Sanjsko! Pa še večerja je bila super.

Mariam Hotel, Madaba, je odlična izbira, če čakate na večerni let, ker ima bazen, ob katerem lahko uživaš tudi po check outu vse do odhoda na letališče.

Potovanje po Jordaniji vam sigurno navduši. Več o Jordaniji si lahko preberete tukaj.

Memories Aicha Luxury Camp, Wadi Rum