Nasveti za potovanje po Burmi

Nasveti za potovanje po Burmi

CENE

Letalska karta je ponavadi dražja kot za sosednje Azijske države, vendar cene so kljub nekajkratnem povišanju v zadnjih letih še vedno dokaj nizke.

MENJAVA DENAJA

Kljub temu, da država počasi dobiva bankomate, na katerih lahko dvigujejo denar tudi tujci (trenutno je teh bankomatov še vedno bolj malo in se nahajajo le v večjih mestih), je menjava denarja še vedno velik izziv. Če želiš, da banka zamenja dolarje ali evre v lokalno valuto Kyat, morajo biti bankovci popolnoma novi, neprepognjeni, nepopisani, novejših letnikov (novejši od leta 2001) in ne iz serije, ki se začne z AB, BA, BC, CB, AC ali CA. Bankovec lahko zavrnejo že, če je le malo zavihan na enem vogalu. Menjalni tečaj pa je boljši za bankovce višje vrednosti.

KDAJ POTOVATI

Najboljše vreme za potovanje po Burmi je v času naše zime, saj je poleti monsunsko obdobje. Poleg tega pa je potrebno biti pozoren še na visoke turistične sezone, kot je na primer obdobje božiča in novega leta, ko je povpraševanje po hotelih in prevoznih sredstvih večje od ponudbe. Število turistov namreč narašča hitreje, kot narašča število novih hotelov. Zato, če se v Burmo odpravljate ravno v tem obdobju, vam priporočam, da vse rezervacije hotelov, notranjih letov ter daljše prevoze z avtobusi naredite pred pričetkom potovanja.

SPANJE IN PREVOZ

V primeru, da ne potujete za novo leto, ni težko najti prevoznega sredstva in prenočišča. Rezervirajte si prvo nočitev, v izbranem hotelu pa vam največkrat kar sami svetujejo in rezervirajo hotel v naslednjem kraju, ki ga želite obiskati. Po izkušnjah vam ponavadi pomagajo tudi pri rezervaciji avtobusnih in letalskih prevozov.

Moja prenočišča so bila sledeča :

  • Yangon - Mother Land Inn 2
  • Mandalay - Royal Guest House
  • Kalaw - Pine Land Inn
  • Inle Lake - Remember Inn
  • Bagan - Hotel Park
  • Ngapali - Vicinity Manor
hrana v Burmi

HRANA IN PIJAČA

V Burmi boste prišli na račun vsi ljubitelji azijske hrane, saj ponuja številne dobrote. Najbolj pogosto bodo postregli z juhami in različnimi vrstami karijev (curry), ki se razlikujejo od pekočih indijskih karijev ali tajskih karijev, kuhanih v kokosovem mleku. Vse jedi postavijo na mizo istočasno in jih postrežejo z rižem.

Njihova posebnost je burmanska solata, drugi obraz solate, tako po izgledu kot okusu, ki smo jo vajeni. Najprej skuhajo liste zelenega čaja, ga zabelijo s sezamom, ocvrtim grahom, sušenimi rakci, ocvrtim česnom, kikirikiji in drugimi hrustljavimi dodatki.

Pri slaščicah se Burmanci zopet obrnejo k rižu in riževi osnovi za pripravo le-teh. Sezonsko je v Burmi na voljo tudi mnogo tropskega sadja. Med pijačami kraljuje čaj. Zeleni čaj za Burmance pomeni vodo in je na voljo vedno in povsod, pije se brez dodatkov. Črni čaj z mlekom in veliko sladkorja pa je nadgradnja. Od alkoholnih pijač prevladujejo številne znamke burmanskega piva in viskija.

Zaradi visokih temperatur v Burmi, je pomembno, da telo dobro hidrirate, ustekleničena voda je lahko dostopna. Na voljo je tudi filtrirana voda, ki jo brezplačno ponujajo ob različnih samostanih, restavracijah, kulturnih znamenitostih itd. Tekom celotnega potovanja sem pila kar filtrirano vodo, in nisem imela nobenih težav. Odsvetujem vam pitje vode v lončenih ali plastičnih posodah, ki so postavljene ponavadi ob cesti, namenjene tistim, ki nimajo brezplačnega dostopa do le-te, saj ta voda velikokrat stoji, prav tako tudi ni jasno ali je filtrirana.

9 zanimivosti o Burmi si lahko preberete tukaj.