Nasveti za jug Italije

Nasveti za jug Italije

PREVOZ

Najbolj elegantno ter enostavno je, če potujete po Italiji s svojim avtom, oziroma letite do bolj odmaknjenih točk in tam najamete vozilo. Vendar morate pri najemu biti pozorni ter pred izposojo preveriti, kakšno zavarovanje je vključeno ter kakšen znesek depozita morate imeti na kreditni kartici pred izposojo (po mojih izkušnjah cenejši najemi vozil hkrati tudi zahtevajo višje depozite).
Priporočam, da po Italiji vozite počasi. In sicer zaradi varnosti, saj so Italijani divji vozniki. Vsakič znova človek lahko le moli, da bo preživel vožnjo. Tudi kazni za prehitro vožnjo so v Italiji zelo visoke in preverjeno pošiljajo kazni tudi v Slovenijo. Na jugu Italije prav tako priporočam, da avto vedno parkirate v parkirnih hišah ali na varovanih parkirnih mestih, kjer je manjša verjetnost za vlom v vozilo kot na javnih parkiriščih. Tudi to priporočilo je iz lastnih izkušenj, saj so nam v prvem dnevu potovanja med obiskom Pompejev nekako čudežno vdrli v vozilo in pokradli potovalke, ne da bi uničili vozilo…tako je sledilo deset dnevno »light« potovanje po jugu Italije – z dvema majčkama in enimi hlačami.

NAJLJUBŠA RESTAVRACIJA

Izbira za dobro kosilo je v Italiji skoraj neskončna. Kos domače pizze v Napoliju ali Aperol Spritz z obloženimi kruhki s sirom, pršutom in olivami v Veroni…hmmm že samo ob misli se mi pocedijo sline. Vendar, če me vprašate, katera restavracija se mi je še posebej vtisnila v spomin, bi rekla Trattoria Terra Madre (www.trattoriaterramadre.it/en/about-us/) v mestecu Alberobello (na jugu Italije v peti škornja). Že samo vzdušje je posebno, saj se nahaja v središču mesta v tipični beli trulli hiši, polni začimb, vonjev ter sveže zelenjave na vrtu ob terasi. Ko vstopiš v restavracijo, imaš občutek, da si Sneguljčica, ki je prišla v hišo palčkov….takih palčkov, ki odlično kuhajo, predvsem različne jedi iz sveže zelenjave, ki jo sami pridelajo v sosednji vasi. Še preden se dobro zaveš, imaš mizo polno različnih jedi in ne moreš se odločiti, katera jed je okusnejša. Pa še jabolčna pita in domače vino…čista desetka za palčke!

NAJLJUBŠI KRAJ ZA ROMANTIKO

Ne glede na to ali potujete v dvoje ali ste se prišli pocrkljat sami, je Italija prava izbira za to. Stereotipi o Italijanih govorijo, da so večni romantiki, a kako naj ne bi bili, če imajo toliko romantičnih in čarobnih krajev, ki že sami po sebi oddajajo pozitivno energijo in ljubezen. Težko je izbrati en kraj, saj vsakomur vsak kraj pričara svoje spomine. Meni osebno je najbolj romantična Tropea, ki leži čisto na jugu Italije na konici škornja. Zakaj? Ker je že samo mesto posebej fascinantno, saj je zgrajeno na vrhu pečine in obdano z neskončnim morjem. Hkrati pa te jeseni še vedno lahko greje toplo sonce in je enostavno najti miren kraj na plaži, kjer z enim očesom opazuješ popoln sončni zahod z drugim pa mesto, ki ga barvajo topli sončni žarki. Vonj in valovanje morja pa vedno naredita piko na i. Dan bo popoln ob kozarcu dobrega lokalnega vina.

Več o Italiji si lahko preberete tukaj.