Martinik

Naj…dežela ruma

Potovati po Martiniku res ni težko. Kupite direktni let iz Pariza, tja lahko pridete le z osebno izkaznico, na letališču najamete avto in se že prepustite vonju po Karibih. Če znate še francosko, pa bo to za vas sploh mala mal’ca. Tudi mobilni operater zaračunava klice po evropskih cenah, vendar se nanj ne zanašajte preveč, saj dela po karibsko (beri: večinoma časa ne dela).

Kopalke, tropsko podnebje, rum punch v roki … Ja, nekako tako sem si jaz predstavljala Karibe. In ker je otok majhen, imate dovolj časa tako za izležavanje, kot tudi za raziskovanje otoka, ki je na severu bolj gorat, vulkanski in manj turističen, na jugu pa najdete predvsem znane turistične plaže.

Zahtevnost potovanja: enostavna

Cene: višje

sončni zahod na Martiniku
Martinik - rum

Kraji, ki jih ne smete izpustiti:

  • Destilarne – na otoku je kar nekaj destilarn ruma in težko je izbrati, katero si ogledati. V bistvu pa z nobeno ne morete zgrešiti, saj lahko v vsaki testirate najrazličnejše rume in tudi nekoliko pokukate v zgodovino.
  • Rum punch – rum s sokovi, prijetna osvežitev v vročih dneh. Med vsemi pa je meni najljubši pri gospodu Gilbertu, ki ima svoj kiosk na poti do plaže Anse Noire & Anse Dufour ter ponuja vrhunske sokove iz sezonskega sadja.
  • Domači sladoled – ena izmed glavnih turističnih točk na Martiniku je plaža Les Salines, ki se razprostira čisto na jugu, vendar zaradi umazane vode ter številnih francoskih turistov, ki ležijo en zraven drugega, ne morem ravno reči, da sem bila nad njo impresionirana. Me je pa razveselila domačinka, ki je prodajala svoj doma narejeni sladoled. Mmmmm, tako zelo je dober!
  • Anse L’etang plaža – je na polotoku Presqu’île de la Caravelle in je ena redkih lepih plaž na Martiniku, ki še ni obljudena s francoskimi turisti. Blizu so tudi plaže z idealnimi valovi za surfanje ter nacionalni park, ki nudi daljše sprehode v naravi.
  • Fort-de-France – glavno mesto, ki pa je tako majhno, da lahko kar peš raziščeš mestno središče in imaš zraven še čas za kavo ter rogljiček. Slabost tega, da je tako majhen pa je, da je izredno težko dobiti parkirišče, zato priporočam, da ga obiščite med vikendom.