Lepa ženska?

Lepa ženska v plamenu Hamer v Etiopiji je tista, ki ima največ brazgotin na hrbtu.

Kaj za vas pomeni, da je ženska lepa? V plemenu Hamer v Etiopiji verjamejo, da je najboljša ter najlepša ženska tista, ki ima največ brazgotin po hrbtu, saj s tem najbolj pokaže, kako se je žrtvovala za moškega.

hrbet ženske, pleme Hamer, Etiopija

Namreč, da deček postane moški, mora opraviti poseben obred, kjer mora preskakovati bike. Vendar pa to je šele vrhunec dneva. Sam obred začnejo ženske, in sicer ženske iz njegove družine, ter vsa dekleta, ki hočejo temu fantu izkazati naklonjenost. Dekleta začnejo peti, plesati, skakati s svojimi zvončki okoli gležnjev ter pihati na trobente. Da padejo v neke vrste trans, jim pomaga tudi zelo močen alkohol. Medtem si fantje, imenovani »maze«, pobarvajo obraze. Maze so še samski možki, so nedavno nazaj preskakovali bike in imajo to »čast«, da s šibami večkrat zelo mučno udarijo ženske po hrbtu. Bolj kot je močno, tem večja je rana, toliko lepše bodo. Še najbolj bizarno pa je to, da ženske te moške prav izseljujejo, da bi jih vendarle udarili in na koncu v rano dajo še pepel, da brazgotina ostane večja. Vse skupaj je zelo kruto gledati, saj so med njimi tudi zalo mlada ter noseča dekleta.

obred bičanja žensk v plemenu Hamer, Etiopija

 

Za fante je ta obred najpomembnejši trenutek v življenju. Družina izvede obred, ko si ga še lahko privošči. V našem primeru je bil deček še zelo mlad, saj je bil njegov oče starejši in je želel obred organizirati, dokler je še živ. Če pa je v družini veliko dečkov, lahko do tega pride tudi kasneje.

Vsi skupaj, ženske s krvavimi hrbti in moški s kalašniki (ki so jih še nedavno nazaj uporabljali za boje s sosednimi plemeni, danes pa še vedno predstavljajo pomemben statusni simbol), se sprehodijo do obrednega prizorišča. Po dva moška primeta – prvi za roge, drugi pa za rep – par bikov in jih postavijo enega zraven drugega. Napetost se stopnjuje. Dečka na obred pripravljajo starejši moški. Nato dečka slečejo, ta pa mora v zaletu skočiti na hrbet bikov in parkrat teči gor in dol po hrbtih bikov. Če ne pade, je opravil test in postal moški.

obred preskakovanje bikov, Etiopija

Tako kot v večini Afrike, je tudi tu ženska mnogo manj cenjena kot moški, poleg tega pa mora opravljati večino del. Moški ima lahko celo več žena, če le ima dovolj živine, s katero plača doto. Prva žena je še najpomembnejša, za kar dobi posebno debelo ogrlico iz kovine in usnja, ki je ne more odstraniti. Če prva žena nosi poleg te ogrlice še dve preprostejši, pomeni, da ima njen mož še dve ženi. Vsaka nadaljnja žena za moškega pomeni dodatno delovno silo in so v resnici bolj sužnje kot žene. Najbolj žalostno od vsega pa je, da se velikokrat zgodi, da poročajo še zelo mlade punce, ki so ravnokar dobile menstruacijo.

 

urejanje frizure v plamenu Hamer

Dekleta lahko do poroke nosijo različne frizure, po poroki pa si jih redno mažejo z rdečo okro in živalsko mastjo. Nosijo kozjo kožo, ki jo okrasijo z barvnimi bunkicami, školjkami ali semeni. Če je ženska poročena ali samska se lahko vidi tudi iz tega, kakšno ogrlico nosi. Neporočene ženske in dekleta nosijo viseče ogrlice, poročene ženske pa vsaj eno železno ogrlico. Nakit si znajo naredi praktično iz vsega, kar najdejo: gumbov, ključev, kovinskih paščkov za ure itd. Moški pa nosijo kratka krila in lase spete z neko trdo snovjo, ki ti daje občutek, da imajo na glavi beton in so hkrati še odlično stojalo za pero, ki ga zelo ponosno nosijo. Radi nosijo kovinske ure, čeprav te ne delajo. Zanje je to pomemben statusni simbol in zabavno se jim zdi, če ti nosiš plastično uro.

Ko vidiš, kakšno ceno morajo ženske plačati za »lepoto« si želim, da bi jim lahko pokazala, da si tudi one zaslužijo ljubezen in veselje.

Več o Etiopiji si lahko preberete tukaj.