Jordanija, program potovanja

Jordanija, program potovanja

Jordanija – na kratko vam bom predstavila nekaj priporočil iz svoje izkušnje potovanja. Upam, da vam pride kaj prav. ?

1.   Amman

Z raziskovanjem glavnega mesta lahko začnete s sprehodom skozi citadelo, ki nakazuje, kako močno rimsko mesto je nekoč stalo tu na vrhu hriba. Nato priporočam, da se spustite do rimskega teatra, kjer lahko uživate ob razgledu in dobri akustiki teatra. Blizu teatra je tudi Nymphaeum, kjer je bil včasih zbirnik vode. Na drugi strani ceste od Nymphaeum se nahaja živahna zelenjavna tržnica. V bližini je tudi trg, ki je obdan s trgovci z zlatom ter restavracija Hashem, kjer ponujajo najboljši falafel in humus v mestu. Naročite kar vse, ker vam resnično ne bo žal. Za sladico pa si privoščite tradicionalno jordansko sladico v slaščičarni Habibah.

Amman, Jordanija

2.   Amman – Jerash – Aljoun – krstni kraj Jezusa – Mrtvo morje

Nekoliko bolj severno od glavnega mesta se nahaja mestece Jerashu, kjer je zelo lepo ohranjeno rimsko mesto, v njem pa lahko zelo hitro za raziskovanje porabite več ur. Teater, hipodrom, izredno lepo ohranjena rimska cesta, svetišča, terme … Mesto je zelo lepo ohranjeno, zato si je zelo enostavno predstavljati njegovo veličino nekoč. Pot nadaljujete skozi lepo pokrajino proti mestecu Aljoun, kjer še danes stoji mogočen grad, nato pa ob meji z Izraelom proti jugu do kraja, kjer je bil krščen Jezus. Ker je ta kraj praktično na meji z Izraelom, je zelo varovan in lahko svojo pot v park nadaljuješ le z njihovim organiziranim prevozom. Najprej te odpeljejo do kraja Jezusovega krsta, nato pa še do kraja, kjer se lahko okopate/krstite še danes. Vstopnina je dokaj visoka in ni vključena v Jordanpass. Če vam to ne pomeni veliko, lahko ta kraj tudi preskočite. Mrtvo morje je namreč precej blizu, tako da si lahko vzamete čas za počitek in razvajanje.

Jerash, Jordanija

3.   Mrtvo morje – Hammam Maan – Mrtvo morje

Dan namenite počitku, kopanju v Mrtvem morju in negovanju z zdravilnim blatom. Vse je zelo zabavno. Da bo dan zares popoln pa se lahko podate tudi proti vročim vrelcem Hammam Maan, ki so zelo preprosti, vendar zelo zdravilni ter hkrati zelooo vroči. Voda doseže med 40°C in 60°C, odvisno od meseca. Občutek imaš, da se boš kar opekel, zato v vodi redko kdo zdrži več kot le kakšno minuto naenkrat.

4.   Mrtvo morje – Mujib Natural Reserve – Dana Reserve

Izkoristite še zadnji dan za kopanje v mrtvem morju, nato pa pot nadaljujete ob Črnem morju proti jugu do Mujib Natural Reserve. To je avanturistična pot skozi prekrasen kanjon v Jordaniji, ki vodi do čudovitega slapa. Začne se s precej enostavnim sprehodom po nizki reki, nato pa reka postane vedno bolj deroča in globoka, zato za ta podvig potrebujete obe prosti roki. Potrebno bo namreč tudi nekaj plezanja in vlečenja po vrveh. Za nazaj je pot lažja, saj se lahko spustite kar po toku reke. Priporočam, da se dobro oblečete in obujete. Če želite narediti kakšno fotografijo, poskrbite za nepremočljivi fotoaparat, saj boste pri podvigu zagotovo povsem mokri. Po obisku Mujib Natural Reserve vas čaka pot do vasice Dana, kjer so še vse hiše kamnite in tradicionalno grajene. Naj vas še opozorim, da vasica sicer ponuja le zelo osnovna prenočišča, boste pa tukaj zelo dobro večerjali. Dana je tudi izhodišče za številne okoliške izlete, za katere pa boste v primeru, da vas zanimajo, potrebovali še dodatni dan.

5.   Dana Reserve – Petra

Po zajtrku vas čaka kratka vožnja do Petre. Že takoj prvi dan boste imeli dovolj časa za raziskovanje. Najprej skozi kanjon, tako imenovan, Al Siq, do najbolj slavne stavbe, imenovane Zakladnica (Treasury). Kljub številnim turistom, je pogled na to stavbo še vedno impresiven, saj je neverjetno, kako spretni v gradnji so bili že tedaj. Nato se povzpnete mimo teatra do grobnic, pot za grobnicami pa se nadaljuje do vrha hriba, iz katerega se razprostira najbolj čaroben razgled: čisto cela Zakladnica od vrha navzdol. Da pridete do te točke, boste sicer morali prehoditi približno 1000 stopnic po vročini in brez vetra … A se vam na koncu res poplača ves ta trud. Verjetno se boste počutili kot Indiana Jones in bi na tem kraju kar ostal. ? Ta pot (od vhoda Petre do Al-Khubtha ter nazaj) traja približno štiri ure. Če se vam zazdi, da bo pot za vas prenaporna ali da ste časovno preveč omejeni, vam kot plan B priporočam, da enemu domačinu (ni jih težko najti, saj vam bodo ponujali na vsake 100 metrov) plačate, da vas spusti na eno od nižjih skal, iz katerih je lahko pogled na Zakladnico prav tako vrhunski, pot do tja pa traja le 10 do 15 minut.

V primeru, da vam zvečer ostane še dovolj energije, se lahko odpravite tudi na nočno Petro. Al Siq je ponoči osvetljen z baklami, Zakladnica, kjer igrajo tradicionalno Jordansko glasbo s tradicionalnimi glasbili, pa s številnimi svečkami. Doživetje je res spektakularno. Bodite pa pozorni, da je ogled »Petra by Night« na voljo samo ob ponedeljkih, sredah in četrtkih ob 20.30, vstopnina pa ni všteta v Jordanpass.

Petra, Jordanija

6.   Petra

Če si želite izogniti največji vročini in gneči, predlagam, da vstanete na ta dan zelo zgodaj in ste v Petri že takoj ob odprtju, torej ob 6. uri zjutraj. Ponovno se boste podali skozi Al Siq, mimo Zakladnice ter se malo pred teatrom povzpeli po stopnicah levo navzgor. Ponovno boste morali prehoditi kar nekaj stopnic, da pridete do »High place of Sacrifice«, ki prav tako nudi prečudovit pogled na celotno dolino Petre. Pot nato nadaljujete po drugi strani navzdol do točke, kjer je nekoč stalo mestno jedro. Ta del poti vam bo vzel približno tri ure. Od tukaj vodi do druge najbolj slikovite zgradbe v Petri – Samostan (Monastary) – ponovno cela gora stopnic. Hoja v eno smer traja približno 45 minut. Če za hojo po stopnicah več nimate moči, lahko plačate, da vas do Samostana pripeljejo z osli. Po celi Petri je namreč veliko domačinov, ki prodajajo spominke ali pa ponujajo prevoze z osli, konji in kamelami. Prednost je, da ustvarjajo vzdušje kot pred nekaj stoletji, slabost pa, da z živalmi žal ne ravnajo najlepše.

Pri Samostanu si privoščite pijačo s pogledom na Samostan, za tem pa vas čaka le še pet minut hoje navzgor do čudovitega razgleda na okoliška hribovja. Ko se razgleda naužijete, se kar pripravite na hojo nazaj. ? Zasledila sem, da se da dogovoriti, da lahko izstopite/vstopite tudi pri točki, ki je nekoliko bližje Samostana, tako da priporočam, da se o tem pozanimate in si prihranite kakšno uro hoje. Boste pa v tem primeru potrebovali prevoz do parkirišča.

7.   Petra – Aquaba

Od rdečega morja in mesteca Aquaba vas loči krajša vožnja od Petre. Jordanija ima kratko obalo,  tako da se samo zapeljete ob obali in ustavite na eni izmed javnih plaž, da se malo skopate. Niso pa javne plaže žal nič posebnega in so precej umazane, privatne plaže pa so precej drage. Meni se je zdela plaža pri SeaStar Water Sport še najbolj čista. Prednost tega mesta pa je, da je tukaj več turistov, kar pomeni tudi to, da lažje kupite/naročite tudi kakšno pivo/vino.

8.   Aquaba – Wadi Rum

En cel dan nameniti puščavi. Pri vhodu v park Wadi Rum pustite avto in pokličete vaš hotel, da vas pridejo iskat. Praktično vsak hotel ponuja ogromno možnosti za izlete po puščavi, lahko pa se na pustolovščino odpravite peš in uživate v res lepih rdečih barvah peska in gorovja. Med prenočišči lahko izberete med številnimi cenejšimi beduinskimi šotori ali pa med bolj luksuznimi šotori s panoramskimi strehami, ki pa jih je potrebno rezervirati kar nekaj časa pred potovanjem (v mojem primeru sem mesec in pol pred prihodom še komaj dobila zadnji prost šotor). Več o izbranih prenočitvah si lahko preberete tukaj. Priporočam pa, da ob nočitvi izberete tudi večerjo, saj znajo pripraviti res dobro hrano, druge opcije za hrano pa ni daleč naokoli. Po večerji si vzemite čas za opazovanje zvezd in šišo.

9.   Wadi Rum – Madaba

Vožnja od Wadi Rum dodo krščanskega mesteca Madaba traja približno pet ur. Mestece je med drugim znano tudi po lokalnih pivovarnah. Zvečer se lahko malo sprehodite skozi mesto in greste do gore Nebo ali pa preprosto uživate v hladnem pivu ob bazenu.

10.   Madaba

Pred letom se lahko še malce sprostite ob hotelskem bazenu, saj rabite do letališča le približno 20 minut.

Več nasvetov za potovanje po Jordaniji, si lahko preberete tukaj.

Jordanija, program potovanja