Jadranje po Karibih

jadranje po karibih
jadranje po južnih karibih

Jadranje po Karibih je tako eksotično kot se tudi sliši zato, če se spogledujete s to idejo vsekakor čim prej odrinite 🙂 Z razlogom so tu snemali tudi več delov filma Pirati s Karibov.

Najlepše je ob majhnih otočkih na jugu Karibov, ki spadajo pod državo St. Vincent in Grenadini ter okoli sosednje države Grenade. Za vstop v državo St. Vincent in Grenadini ter Grenado sicer ne potrebujete vize, vendar vsi radi pobirajo vstopne in izstopne takse, tako da imejte to v mislih, ko boste računali, koliko denarja potrebujete.

PREVOZI

Med številnimi otočki St. Vincent in Grenadini ter do Grenade je najlažje potovati z jadrnico oziroma katamaranom. Sama sem imela to srečo, da sem se lahko na njuni poti pridružila prijateljema, ki pljujeta okoli sveta. Če želite kajtati ali pa bi se tega radi to naučili, sem slišala pozitivna priporočila za Kiteboarding Cruise, kjer lahko povprašate tudi po slovenskem skipperju. Drugače pa med sosednjimi otoki pljujejo tudi trajekti, vendar so cene le – teh ponavadi zelo visoke, poleg tega pa lahko z njimi pridete le do sosednjega otoka, tako da se velikokrat bolj splača vzeti kar letalski prevoz: Liat, SVG air, Caribbean airlines.

Po otokih pa se lahko vozite z razpadajočimi kombiji, s katerimi prevoz organizirajo kar domačini sami. Cena prevoza je ponavadi manj kot 1 €, vendar zaradi divje vožnje velikokrat moliš, da boš varno prišel do cilja in ne boš bruhal.

Kar se jadranja tiče; lahko se sidra na označenih krajih, ali pa ti domačini prijazno ponudijo bojo za malo denarja. Mi smo bili v marini le v Fort-de-France (Martinik) in St.George (Grenada), pa še to v jadralskih klubih, ki so bili veliko cenejši, moraš pa imeti kar srečo, da dobiš prosto mesto.

jadranje grenadini

HRANA

Tako kot apartmajev, tudi restavracij ni veliko na razpolago, saj večina ljudi kuha na jadrnici. Super pa je, da lahko uloviš ali kupiš svežega jastoga ali ribe. Oboje je zelo poceni in polnega okusa, saj je veriga dostave zelo kratka. Ribiči jih ulovijo, nato pa jih prodajalci še isti dan vozijo od jadrnice do jadrnice ter jih prodajajo za še vedno nizko ceno (2 kg jastoga ali 2 kg tune stane približno 20€). Mi smo imeli srečo in samo ulovili 10k g težko modroplavuto tuno ter se z njo mastili kar 3 dni (za zajtrk, kosilo in večerjo J).

Večji trgovski centri so le na Martiniku, zato se splača tam nakupiti zaloge za daljše jadranje, sveže stvari pa se nato dokupuje na manjših lokalnih marketih. Hitro ugotoviš, da veliko zelenjave sploh ne poznaš, ampak kar pogumno – vse je treba poskusiti. Dasheen, Christopene in Breadfruit so na primer tri »korenine« oz. sadeži, ki jih veliko uporabljajo v kuhi, po okusu pa so še najbolj podobni sladkemu krompirju. Pri kuhanju enolončnic radi uporabljajo Callaloo, ki spominja na špinačo. Med sadjem pa, poleg sladkega ananasa ter malih banan, priporočam tudi, da poskusite zlato jabolko (po okusu neka je mešanica mangota in pomaranče z zelo svežim okusom), karambolo (sadje v obliki zvezde, ki je zelo svežega okusa) ali Corossol (večji zeleni sadež z bodicami in belo notranjosti, ki je odličen za smoothy).

Kaj pa za sladico? Vsepovsod se lahko kupi bananin kruh, vendar je še bolje, če si ga spečete kar sami in vanj dodate še koščke čokolade ter oreščke … Dobili boste odlično sladico. Lahko pa se prepustite razvajati v eni izmed slaščičarn na Grenadi, saj je otok znan po pridelavi kakava ter muškatnih oreščkov. V House of Chocolate, ki se nahaja v centru mesta St. George, lahko degustirate čokolado, izveste več o postopku predelave kakava in čokolade ter se posladkate s številnimi sladicami, ki so na izbiro.

Preverite tudi kaj ne smete izpustiti, ko raziskujete St. Vincent in Grenadini ter Grenado.

st. vincent in grenadini