Itaka + nasveti za potovanje med otoki (Kefalonija, Itaka in Lefkas)

itaka

Letalski prevoz: Z letalsko družbo Easyjet sem letela iz Benetk na Kefalonijo.

Renta a car: Po pregledu različnih ponudb, je bila v mojem primeru najbolj ugodna pri Pefanis. Ceno, za katero smo se dogovorili (z vključenim zavarovanjem), sem plačala ob prevzemu vozila na letališču in to je bilo to. V primeru, da želite potovati z istim vozilom tudi na Lefkas, potrebujete za zavarovanje doplačati še 20 €.

Trajekti: Med Kefalonijo, Itako in Lefkassom poleti vozijo redne trajektne linije, ki povezujejo otoke in ti omogočajo, da potuješ z istim vozilom. Če kart dan ne morete kupiti vsaj en dan prej, priporočam, da naredite rezervacijo po telefonu (ne potrebujete nič plačati), saj so v poletnih mesecih velikokrat popolnoma zasedeni. Se pa urniki trajektov konstantno spreminjajo, zato priporočam, da vsakič preverite ure odhoda. Hkrati preverite tudi, ali trajekti že vozijo v mesto Vasiliki na Lefkasu, saj je ta bližje Kefaloniji kot mesto Nidri. V času mojega potovanja je bilo pristanišče v zaključni fazi gradnje.

Med Kefalonijo (Sami) in Itako (Pissaetos) vozijo naslednje družbe (približno 2 do 3-krat dnevno; vožnja traja približno pol ure): Ionion P. Lines in Levante Ferries

Med Itako (Frikes) in Lefkasom (Nidri) vozi (vožnja traja približno dve uri): Ionion P. Lines

Med Kefalonijo (Fiskardo) in Lefkasom (Nidri) vozi (vožnja traja približno dve uri): West Ferry

Itaka

Itaka

Jug Itake:

  • Vathy: Izredno čarobno mestece, polno dobrih restavracij in slaščičarn. Mesto ponuja tudi največjo izbiro prenočišč.
  • Plaži Skinos in Gidaki: Kot v stilu celotne Itake (beri: zelo ozke ceste in kreativno iskanje parkirnega mesta), je tudi pri plaži Skinos prav poseben izziv najti parkirno mesto. Nato pa vas čaka še približno 20 minut hoje do plaže Gidaki, ki vas bo gotovo osupnila. Do te plaže lahko pridete tudi z ladjico iz Vathy.
  • Filiatro: Lepa plaža z barom/restavracijo, ki ponuja uživancijo na plaži s hladnim pivom/vinom v roki. Zelo dopustniško. 🙂 

Sever Itake:

  • Samostan Kathara: Samostan leži na najvišji točki otoka in ponuja fenomenalen razgled na južni del otoka.
  • Stavros: Nekoliko starejše mestece, v katerem najdete nekaj ugodnih restavracij, je pa tudi »izhodišče« do naslednjih točk.
  • Odisejeva šola: Po »kozji potki« pridete do ostankov stavbe, ki naj bi bila po zadnjih raziskavah ostanek Odisejeve palače.
  • Exoghi: Ozka pot vodi do samostana, iz katerega imate naravnost čudovit razgled na severni del otoka. Tega ne smete zamuditi!
  • Marmaras: Res čudovita plažica, ki je dostopna predvsem s čolni po morju ali res dobrim 4x4 vozilom po kopnem. V letu 2020 je bila cesta absolutno preslaba za manjši avto, če imate vsaj malo sočutja do vozila 😊 So bila pa dela za izboljšanje ceste v teku.
  • Kourvoulia: Majši zalivček na poti do Kioni. Plaža, ki priljubljena tudi med domačini.
  • Kioni: Luštna manjša ribiška vasica, kjer si lahko privoščite odlično kosilo. Vasica je popularna tudi za obiskovalce s čolni in jadrnicami. Priporočam vam, da vozilo pustite na parkirišču na levi strani ob prihodu v mestece, da se izognete vožnji po izredno ozkih ulicah. Od tam imate pa le še 300 metrov hoje do restavracij ob morju.

Več o Kefaloniji si lahko preberete tukaj, ter o Lefkasu tukaj.

Itaka