Grčija

NAJ … NAJLEPŠI ZALIVI

Toplo sonce, kristalno modro morje, odlična kulinarika in izredno prijazni domačini … To so besede, s katerimi bi na kratko opisala Grčijo. Ne glede na to, ali boste obiskali celinsko Grčijo, ali katerega od 277 poseljenih otokov, vas bo Grčija zagotovo pozitivno presenetila. Ponuja namreč na tisoče skritih kotičkov za počitniško razvajanje, če ste po navadi bolj raziskovalci, pa tudi izredno bogato zgodovino.

Nič ni lepšega, kot da je dopust poln odlične kulinarike: Grčija ima zaradi svojega mediteranskega podnebja zelo okusno sadje in zelenjavo, ter vedno sveže mesne in ribje jedi. Njihova kulinarična ponudba je zato zelo pestra ter priljubljena. Med bolj znane tradicionalne grške jedi spadajo grška solata in tatziki namaz za predjed, giros ali pita za malico, musaka, souvlaki (mesna nabodala), kleftiko (jagnjetina s krompirčkom, pečenim v pečici) ali hobotnica za glavno jed ter baklave za sladico. Najamiiiii!

Zahtevnost potovanja: enostavno

Cene: srednje

grčija
grčija

Kraji, ki jih ne smete izpustiti:

  • Atene: Prijetno mesto, kjer se prepletata staro mestno jedro z ostanki mogočnega grškega imperija ter moderni del mesta. Zanimivo se je izgubiti med manjšimi ulicami, obdanimi z zgodovino ter se razvajati z grško ledeno kavo ali pa s sveže stisnjenim pomarančnim sokom.
  • Lefkas: Bistvo Lefkasa so plaže … Neskončne plaže s turkizno modro vodo. In ko že misliš, da si zagotovo že odkril tisto najlepšo, je vsaka naslednja še bolj impresivna ter nepozabna. Lefkas je res idealni otok za »beach hopping«; izbira je tako raznolika, da lahko enostavno najdete plažo, ki ponuja hladno pivo/sladoled/naravne sokove ali pa plažo, ki jo boste imeli skoraj samo zase. Več o Lefkasu si lahko preberete tukaj.
  • Itaka: Izredno očarljiv otok z majhnimi vasicami ter zalivi. Turizem je tukaj nekoliko bolj butičen, ker je otok manj poznan, kot sta sosednja Kefalonija in Lefkas, ima pa otok ravno zaradi tega res poseben čar. V spominu mi je ostal tudi zaradi izjemnih razglednih točk na vrhu otoka. Več o Itaki si lahko preberete tukaj.
  • Kefalonija: Otok je ravno prav velik za enotedenski dopust, v katerega želite združiti tako počitek na plaži kot tudi raziskovanje. Otok ponuja lepe plaže, dobro kulinariko, degustacijo domačih vin, sprehod skozi čudovita mesta itd. Ker je otok manj obiskan, lahko na njemu najdete tudi lep kotiček samo zase. Več o Kefaloniji si lahko preberete tukaj.
  • Kreta: Otok je zelo velik in raznolik, tako da vam zagotovo ne bo zmanjkalo možnosti za raziskovanje plaž, zgodovine in starih mestnih središč, manjših vasic in tudi narave. Da boste celotni otok malo boljše spoznali, vam priporočam, da si zanj vzamete vsaj 14 dni.