Etiopija

Naj… najbolj divja država.

Etiopija je vsekakor država, ki bo v mojem spominu ostala za vedno. Ker potovanje ni niti enostavno niti poceni, ga priporočam predvsem tistim, ki ne iščete fizičnega počitka ter vas veseli popolnoma nerazviti svet. Potrebnih je zelo veliko ur vožnje po »cestah«, ki sicer niso niti »C« od ceste, spiš v šotorih med plemeni, kopaš se na tri dni, tvoj WC pa je za prvim grmovjem. V bistvu je to edina država od vseh, v kateri sem bila do sedaj, da zanjo priporočam, da jo obiščete z agencijo ali skupino, saj boste tako prihranili kar nekaj denarja, časa in sivih las.

A kljub vsemu je to država, ki te preseneča na prav vsakem koraku. Na jugu ob reki Omo živi večina plemen, ki še vedno močno sledijo svoji edinstveni tradiciji. Prav vsako pleme te impresionira s svojimi običaji ter njihovimi narodnimi nošami. In, če so na jugu v objektivu predvsem ljudje, je na severu v ospredju narava. Puščave, slano jezero, delujoči vulkani, ki bruhajo lavo pred tabo ter prostrana gorovja s čudovitim razgledom.

Zahtevnost potovanja: zelo težka

Cene: višje

pleme Hamer, Etiopija
pleme Kari, Etiopija

Kraji, ki jih ne smete izpustiti:

  • Dolina Omo – preko 80 plamen, vsako je zelo edinstveno: pleme Hamer s svojim obredom bičanja žensk (več o tem preberi tukaj), Kari s poslikavami telesa, Mursi, ki v ustnici nosijo veliko ploščico, in še mnogo drugih. Vendar, ker v državo prihaja vedno več Kitajskih podjetij, ki za svoje delovanje porabijo veliko vode iz reke, je vprašanje, koliko časa bodo ta plamena še živela svojo tradicijo. Zato pohitite!
  • Bizarni Dalol – vroči vrelci, ki imajo sicer močan vonj po žveplu, vendar oči zagotovo še niso vidle tako žive palete barv skupaj. Ob pogledu nanje boste brez dvoma ostali brez besed.
  • Posušeno slano jezero – na poti do Dalol se voziš tudi po posušenem slanem jezeru, kjer ljudje iz plemena Afar nabirajo sol in jo še na tradicionalni način s karavanami kamel dostavijo do večjih mest. Pogled na karavane je filmski.
  • Vulkan Erta Ale – v popoldanskih urah začneš hoditi po strjeni lavi in ko prideš na vrh vulkana, je že čista tema, ampak nič za to, saj pred sabo gledaš, kako krater konstantno bruha lavo in to je nekaj, kar ti za vedno ostane v spominu. Za piko na i pa lahko celo spiš ob kraterju in si ga še enkrat ogledaš zjutraj ob sončnem vzhodu.
  • Simien gorovje – tudi trekingi v gorovju Simien ti vzamejo dih.
  • Lalibela – v tla vklesane cerkve, ki so na seznamu UNESCO zaščitenih kultur.