Borneo

Borneo, Malezija

TRANSPORT

Do otoka Borneo običajno najceneje pridete tako, da letite do Kuala Lumpurja, nato pa z enim od nizkocenovnim letalskim prevoznikom (npr. Airasia) do otoka Borneo. V primeru, da se boste odločili, da letite na Borneo še isti dan, vzemite v zakup, da rabite minimalno 3h za prestop, saj je terminal z lokalnimi leti dokaj odmaknjen od terminala z mednarodni leti ter prevzeti morate prtljago in iti mimo zamudnega policijskega pregleda potnega lista.

Prevoz po otoku Borneo je dokaj enostaven, saj je veliko avtobusov, kombijev, taxijev ali organiziranih izletov. Javni prevoz je zelo poceni, prav tako Uber, zelo dragi pa so izleti do krajev, za katere je država omejila število dnevnih obiskovalcev (kot na primer potapljanje pri otoku Sipadan, treking na goro Kinabalu ali obisk Selingan želvinega otoka).

PRENOČIŠČA

Seveda morete spremljati trenutno ponudbo prenočišč, vendar upam, da boste tudi vi dobili kakšno dobro ponudbo naslednjih resnično lepih hotelov/resortov:

Four Points by Sheraton, Sandakan - resnično lep hotel v starem delu mesta Sandakan, ki na vrhu ponuja tudi odlično teraso z bazenov in pogledom na morje ter sončni zahod. Hrana je odlična!

Hotspot Suites, Kota Kinabalu – novejši in manjši hotel, ki ponuja lepe in čiste sobe v centru mesta Kota Kinabalu, le nekaj metrov stran od glavne tržnice. Osebje je zelo prijazno.

Sutera Sanctuary Lodges, Manukan Island Resort – če imate na razpolago, si izberite Hillside Villa in na recepciji prosite za hišo številka 11. Kasneje se mi boste lahko zahvalili. 😉 Hiške so neverjetno lepe in prostorne s pogledom na morje. Osebje pa izredno prijazno ter hrana naravnost božanska (ne izpustite juhe Laksa, o kateri še danes sanjam ter njihov BBQ ter Steamboat).

Expressionz Suits by iHost, Kuala Lumpur – Novejši hotel z modernimi sobami ter naravnost čudovitim bazenom na vrhu hotela (s pogledamo na stolpa Petronas).

Billabong, Mabul, Borneo

POTAPLJANJE/SNORKLANJE

Sipadan, je mali otok na severu pri otoku Borneo, ki ponuja ene najlepše potope na svetu. In ta naziv ima z razlogom, saj samo, da pomoliš glavo pod vodo, že mrgoli vse okoli tebe (jate rib, hobotnice, morski prsi, barakude, želve itd.). Ker pa je država omejila dnevno število obiskovalec/potapljačev, je lahko izlet na ta otok pravi mali podvig v primeru, da ne želite tukaj zapraviti celega premoženja ali večji del vašega potovanja. Namreč zaradi omejitve na 100 obiskovalcev dnevno, imajo samo določeni hoteli na razpolago par dovolilnic dnevno in posledično dajo dovolilnice le tistim, ki pri njih vzamejo paket potopov in nočitve v njihovem hotelu (ponavadi 3/4 dni). V času mojega raziskovanja sta bila edino Billabong in Uncle Chang tista, ki sta imela dovolilnice in sta sprejela goste tudi za samo 1 nočitev. Prevoz do in iz otoka Mabul, 2 potopa okoli otoka Mabul prvi dan, 1 nočitev, polen penzion, 3 potopi na otoku Sipadan, vstop v nacionalni park in izposoje opreme je mene stalo 1.400 MR, kar pa je bilo daleč najcenejše naokoli. Je pa tudi zelo pomembno, da izlet rezervirate preko emaila čim preje (še preden greste na pot), saj imajo zelo malo število dovolilnic in so lahko termini že več mesecev naprej zasedeni (še posebej v visoki sezoni). Dejansko pa ne potrebujete plačati prej, le potrdite na mail. Plačate še le v njihovi pisarni v Semporni z gotovino.

Naj pa še omenim, da v primeru, da se ne potapljate, vas Sipadan ne bo razočaral tudi, če se potapljate na dah z masko, saj so najlepši koralni grebeni in najbolj živahno morsko življenje le nekaj metrov pod vodo. Vendar na žalost je cena skoraj enaka kot za potapljače.

Sipadan, Borneo, potapljanje/snorklanje

V DŽUNGLI

Priporočala bi vam tudi izlet v džunglo, kjer si v naravi lahko ogledaš številne opice (med drugim tudi Orangutane in Long Nose opice), ptiče ter druge živali.

Če se podajate iz Semporne, morate najprej vzeti jutranji (okoli 7h) avtobus, ki gre v Sandakar ter izstopite na postaji Sukau. Za lažjo organizacijo sem se jaz že prej povezala z Sukau Backpackers, ki so me prišli iskati na postajo in popeljali do »hotela« (zelo preprostih hišk, ki so že v slabšem stanju). Veliko boljši pa so njihovi izleti s čolnom po reki, kjer ti predstavijo raznoliko živalstvo v tamkajšnjem gozdu. Njihov vodnik je zelo dober, saj tudi sredi noči vidi najmanjšo žival na vsakem drevesu. Za paket, ki je vključeval prevoz od postaje Sukau do hotela, 3 rečne izlete, 1 nočitev, polpenzion ter prevoz do Sandakana sem plačala 350 MR. Seveda obstajajo tudi mnogokrat lepši eco hoteli ob reki, kateri pa imajo na žalost pregrešno visoke cene.

Borneo, Malezija

HRANA IN PIJAČA

Kokos, je odlična pijača, ki te odžeja, da energijo ter ga hkrati lahko dobite svežega skoraj povsod.

Zaradi mešanice kulture, je tudi njihova hrana zelo raznolika, vendar najbolj mi je v spominu ostala tržnica v Kota Kinabalu, ki ponuja vsak dan ogromno raznolike sveže morske hrane. Odlična pa je tudi Laksa juha, ki vsebuje tako rakce, tofu, ribje kroglice ter še veliko drugih dobrot. Vsak kuhar pripravi lakso na svoj način zato se je potrebno kar potruditi, da najdeš najboljšo (meni osebno je bila najboljša v Sutera Sanctuary Lodges na Manukan Island Resort).

Kaj si je še zanimivo ogledati na Borneu, si lahko preberete tukaj.

Borneo, Kraji, ki jih ne smete izpustiti