9 zanimivosti o Omanu:

9 zanimivosti o Omanu
  1. Brez davkov na prihodke – prebivalcom Omana ni potrebno plačevati davkov na prihodek, le majhen znesek za socialno varnost plačujejo. Zdravstvo je brezplačno.
  2. Polovica vozila zastonj – po pogovoru z domačini, sem ugotovila, da jim država plača tudi približno polovico izbranega vozila in polovica stroškov za bencin. Davek na dodano vrednost pa plačajo samo na elektriko in vodo.
  3. Sultan Qaboos Bin Said – je trenutni vladar, ki je na oblasti že od leta 1970 (pri svojih 30 letih) in je s številnimi reformami močno moderniziral Oman.
  4. Turizem v porastu – do leta 1970 v državi ni bilo hotelov, danes pa je turizem glavna panoga.
  5. Neodvisnost – je najstarejša neodvisna država v arabskem svetu. Trenutno vladajoča dinastija je prevzela državo leta 1749.
  6. Ženske – redko srečate na ulici. Če jih, nosijo maske in burke, ki se razlikujejo glede na vreme ter glede na predel, iz katerega prihajajo. Brez maske lahko vidiš le tiste ženske, ki delajo v javni upravi.
  7. Varna država – Oman je ena najbolj varnih držav na svetu. Kriminal skoraj ne obstaja.
  8. Država trdnjav – ko ljudje pomislijo na Bližnji vzhod, imajo v mislih predvsem nebotičnike, nafto in šejke in ne gradove. Vendar ima Oman v resnici več kot 500 trdnjav in gradov. Vsako mesto ima vsaj eno. Z gradnjo trdnjav pa so začeli Portugalci v času kolonizacije.
  9. Alkohol – Če želiš v Omanu kupiti alkohol, moraš imeti licenco, hkrati pa za alkohol ne smeš porabiti več kot 10% od mesečnih prihodkov.
  10. Pomoč Jemnu – Oman je edina od šestih država znotraj »Sveta za sodelovanje v Zalivu«, ki je nasprotovala Savdski Arabiji, da posega v državno vojno Jemna. Hkrati prebivalcem Jemna pomagajo tudi s pošiljkami oskrbe, sprejemanjem beguncev ter dovoljenjem za uporabo njihovih bolnišnic.

Načrtujete potovanje v Oman? Več informaciji pred potovanjem si lahko preberete tukaj.