9 zanimivosti o Mauritiusu:

9 zanimivosti o Mauritiusu
  1. Zeleni otok – Otok je predvsem znan po peščenih plažah s turkiznim morjem, vendar impresivna je tudi notranjost otoka, ki je zelo zelena. Ko se voziš po ozkih cestah te konstanto obdaja bujno rastlinstvo ali pa sladkorni trst tako, da imaš občutek kot, da si v filmu Jurassic Park in samo čakaš kdaj ti bo prišel dinozaver naproti.
  2. Raznolika kultura – na Mauritiusu je v zgodovini prišlo do mešanice kultur. Danes se prepletajo potomci Indijcev, Kreolci (potomci afriških sužnjev), Kitajci in potomci Francozov. Vsi so sicer zelo prijazni do turistov saj se zavedajo, da je to njihov pomemben vir dohodkov in na prvi pogled deluje kot, da se dobro razumejo tudi med seboj vendar po pogovoru z njimi je vidno, da so trenja in se v večini družijo le »s svojimi«. Ta mešanica kulture je vidna tudi v verskih objektih saj so lahko en zraven drugega tako cerkev, hinduističen tempelj, kitajski tempelj ali mošeja. Medtem ko za zajtrk lahko izbiraš med francoskimi rogljički s kavo, indijsko chapati (tenko palačinko z nadevom) ali kitajskimi cmoki.
  3. Lastništvo – Potomcev Francozov je le približno 1% in večina živijo izven Mauritiusa, vendar kljub temu imajo še vedno v lasti vsa večja podjetja, banke, mline za sladkorni trst ter najboljša zemljišča. Zemljo lahko posameznik dobi v last za 99let in v tem času lahko gradijo tudi ob plaži, vendar plaže so vse javne.
  4. Začaran krog – veliko Kreolcov (potomci afriških sužnjev) ima samo osnovno izobrazbo, saj družina raje porabi otroke pri delu kot, da bi jih podpirali pri nadaljevanju študija. Posledično imajo slabšo izobrazbo ter v večini opravljajo nižja dela v podjetjih ter prejemajo zelo nizke plače.
  5. Uradni jezik – na otoku je uradni jezik angleščina, vendar v časopisih, na televiziji ter radijskih postajah uporabljajo predvsem francoski jezik. Da je zmeda še večja pa večinoma doma govorijo v kreolskem, indijskem ali kitajskem jeziku.
  6. Dodo – Do kolonizacije ni bilo prebivalcev na otoku, razen večjih ptičev, ki so jih kasneje imenovali Dodo in so jih Nizozemci ob svojem prihodu iztrebili. Danes je Dodo državni simbol.
  7. Sladkor in ekonomija – sicer 90% kmetijske površine na otoku pokriva sladkorni trst vendar večina BDPja ustvarijo s finančnimi storitvami.
  8. Poseljenost – Mauritius je najbolj gosto poseljena in najbogatejša država v Afriki. Na tem majhnem otoku živi približno 1,3 milijona prebivalstva, vsako leto pa ga obišče še približno 1 milijonov turistov.
  9. Dolga življenjska doba – Povprečna življenjska doba na Mauritiusu je 73 let, kar je najvišja med državami v razvoju.

 

Kje spati, jesti, kako in kdaj potovati po Mauritiusu si lahko preberete tukaj.