9 zanimivosti o Jordaniji

9 zanimivosti o Jordaniji
  1. Najnižja točka na svetu - V Jordaniji je ob Mrtvem morju najnižja točka na svetu z nadmorsko višino -430 metrov (ki pa se vsako leto še znižuje).
  2. Gladina vode v Mrtvem morju - Vsako leto se zaskrbljujoče znižuje zaradi množičnega izčrpavanja morske vode in sočasno premajhnega dotoka sladke vode. Vodo se izčrpava predvsem zaradi pridelovanja soli tako na Jordanski kot na Izraelski strani, skupno pa izčrpajo kar 1 mio ton vode dnevno. Da ne bi v prihajajočih 50-letih Mrtvega morja popolnoma izsušili, so Jordanci, Izraelci in Palestinci začeli s projektom, vrednim več milijard dolarjev, s katerim si prizadevajo, da preko 180 km dolgega kanala vodo iz Rdečega morja pretakajo v Mrtvo morje.
  3. Slanost Mrtvega morja – Mrtvo morje vsebuje kar 35 % soli, kar je od 6 do 10-krat več kot v ostalih morjih po svetu. Posledično je človek v njem veliko bolj ploven.
  4. Največja zastava - V Ammanu se nahaja največja zastava na drogu na svetu.
  5. Petra nekoč - Beseda Petra v grščini pomeni »skala«. Znanstveniki predvidevajo, da so do danes odkrili le 5% Petre in da je nekoč živelo tu več kot 30 000 ljudi, ki pa so obogateli predvsem z ropanjem in »cestninjenjem« številnih karavan, ki so šle tukaj skozi v času svilne poti.
  6. Al Siq - Kanjon/prehod, skozi katerega vodi vhod v Petro, je nastal zaredi tektonskih premikov in ne zaradi erozije vode.
  7. Brez nafte - Jordanija je redka arabska države brez svoje nafte.
  8. Več kot 1/3 beguncev – Več kot tretjino prebivalcev Jordanije je beguncev, ki so jih sprejeli iz sosednjih držav (2 milijona Palestincev, 1,4 milijonov Sirijcev ...).
  9. Mir z Izraelom – Jordanija in Egipt sta edini arabski državi, ki so sklenile mir z Izraelom. Leta 1994 so podpisali sporazum in tako končali 46 letno vojno med državama.

Kaj si ogledati v Jordaniji ter kako oblikovati svojo pot, si lahko preberete tukaj oz več nasvetov za potovanje po Jordaniji lahko najdete tukaj.